Vučić: Stranka koju vodim nikada nije dobila ni dinar od Veselinovića

Vesti 08. dec 202119:29 komentara

Predsednik Srbije Aleksndar Vučić rekao je da Srpska napredna stranka nikada nije dobila ni dinara od Zvonka i Žarka Veselinovića, nakon što je Ministarstvo finansija SAD označilo te kontroverzne biznismene sa severa Kosova kao osobe povezane sa organizovanim kriminalom.

„Dobio sam danas neformalni izveštaj od američke ambasade, moram da ih razočaram – ni dinara nam nisu dali niko od Veselinovića. Stranka koju vodim ima više neko dovoljno sredstava zahvaljujući državnim sredstvima i članarini“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Palati Srbija na kojoj je govorio o zakonima o eksproprijaciji i referendumu.

Vučić je dodao i da su američke vlasti braću Veselinović i Milana Radoičića optužili pre svega za ilegalnu trgovinu, te da očekuje da će se na kraju ispsotaviti da ih terete „što ne poštuju granicu Srbije i Kosova“.

Ukoliko postoje ozbiljne optužbe, naši organi će u istoj sekudni sve to ispitati, poručio je predsednik.

Podsetimo, američko ministarstvo finansija označilo je Zvonka Veselinovića kao najozloglašeniju korumpiranu ličnost na Kosovu, a pored njega još 15 osoba i 24 kompanije koje posluju i u Srbiji i na Kosovu.

Navodi se da Veslinović potplaćuje kosovske i srpske bezbednosne snage za krijumčarenje novca, narkotika i oružja. U dokumentu stoji da su Zvonko Veselinović i njegov brat imali dogovore sa političarima da im pomognu na izborima i obezbede da pobede njihovi kandidati. Zauzvrat ti političari su im dozvoljavali da kontrolišu poslove bez mešanja srpskih vlasti i odobravali im infrastrukturne ugovore.

Navodi se da se u organizovanoj kriminalnohj grupi nalazi i Milan Radoičić, potpredsednik srpske liste, koji je označen kao zamenik Veselinovića u toj grupi i glavni krijumčar oružja.

Ukupno 16 osoba se nalazi na spisku američkog ministarstva, kao i 24 kompanije u vlasništvu članova kriminalne grupe, među kojima su Inkop, Čivija Komerc, Betonjerka Aleksinac, Novi Pazar put…