Vučić: Britanski soj koronavirusa stigao u Srbiju

Vesti 24. jan 202111:36 > 13:46 339 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je britanski soj koronavirusa "stigao u Srbiju", o čemu ga je obavestio ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Putnica iz Londona, koja je bila negativna na PCR testu, donela je taj soj, njen suprug je imao teške simptome, rekao je Vučić za TV Prva i dodao da su ispratili sve kontakte te žene i pokušali da ih izoluju.

Vučić je rekao da očekuje da u toku dana bude vakcinsano 50.000 ljudi, ali je zabrinut i to ne krije jer je jako teško nabaviti nove vakcine.

Tačno je da sam zbrinut i to ne krijem, jer je danas teže nabavati vakcinu nego nuklearno oružje. U svetu se događaju neverovatne stvari koje smo delimično predvideli, rekao je Vučić za TV Prva.

„U svetu se događaju neverovatne stvari“

Vučić je naveo da Srbija nije dobila nijednu vakcinu iz Kovaks programa, samostalno je nabavila 1.150.000 vakcina.

U Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i na Kosovu nemaju nijednu vakcinu. U Albaniji nijednu vakcinu nisu dobili iz Kovaks programa, rekao je Vučić.

Na pitanje da dve doze kineskih vakcine koštaju oko 140 evra i da li znači da je Srbija platila 140 miliona, Vučić je rekao da bi Srbija platila toliko, ali nije jer je još u oktobru pisao predsedniku Si Đinpingu i za Srbiju je mnogo niža cena vakcine.

Vučić je rekao da je dobio izveštaje brojnih tajnih službi, gde je na nekoj sedamdesetoj strani u jednom pasusu pročitao da je najbolja kineska vakcina.

„Verujem da ćemo u ponedeljak dobiti o informaciju o daljoj nabavci ruske vakcine“, rekao je Vučić uz napomenu da se pokušava u Torlaku videti da li se može nabaviti fabrika za proizvodnju vakcine.

Tražićemo i naći ćemo načine, rekao je Vučić i istakao da je imao razgovore sa svojim prijateljem i u slučaju da stignu nove količine vakcine, one će biti besplatne.

Svi koji su primili vakcinu, dobiće revakcinu. Imamo takav fantastičan informacioni sistem, kakav nema u Evropi, zato sve funkcioniše kao švajcarski sat, rekao je Vučić.

„Kad vidite cenu jednog dana, dizaćete mi spomenik“

Naručili smo gotovo osam miliona vakcina, ali je problem što ih nema, naglasio je on.

Vučić je rekao da će cena vakcina na „crnom tržištu“ ići i do 500 evra, „jer je rat, ljudi“.

Država je uvozila kinesku vakcinu, platila direktno svaki dinar. Nema nijednog prosrednika. Kad vidite cenu jednog dana, dizaćete mi spomenik, rekao je Vučić koji je naglasio da zbog kineske strane neće da kaže cenu koja je plaćena, svi će od Kine tražiti po toj ceni.

Jedna mala Srbija je od Fajzera dobila dobru cenu, istakao je on i poručio da ta kompanija, umesto 20.000, nedeljno šalje po 9.800 doza.

Nešto se dogodilo i u Rusiji, pa ne stižu nove doze, rekao je Vučić.

„Imam uslove da se vakcinišem, nisam doneo odluku o danu“

Srbija je 2012. godine bila poslednja na listi Evrope po kvalitetu zdravstvene zaštite, a danas smo pretekli čak 14 država EU, predočio je on.

Zaštita života, pa ekonomija, rekao je Vučić koji je najavio za 10 dana nove ekonomske mere za podršku privredi.

Sada imam uslove da se vakcinišem, nisam doneo odluku o danu. Ja bih primio kinesku vakcinu, ali pitam se da li ima smisla da budem u tih 500.000, rekao je Vučić.

Ima ugroženijih ljudi i ne znam da li ima smisla da je ja primim, ocenio je on i dodao da po broju vakcinisanih idu Niš, Kikinda, Kruševac, pa tek onda Beograd.

„U svetu deveti“

Navodeći da je Srbija „ubedljivo“ prva u regionu po broju vakcinisanih na 100.000 stanovnika, Vučić je kazao da očekuje da već sutra Srbija pretekne Dansku i bude treća u Evropi po broju gradjana koji su primili vakcinu.

„Od članica EU biće samo Malta ispred nas, i na prvom mestu je Velika Britanija. U svetu smo na devetom mestu a u naredna dva ili tri dana možemo da budemo šesti ili sedmi. To govori da smo imali mudro vodjenu politiku ne samo u zdravstvenom sistemu“, kazao je predsednik Srbije za Prvu televiziju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare