Vučić: U naredne dve-tri nedelje imaćemo znatne količine novih vakcina

Vesti 04. feb 202115:31 > 15:44 57 komentara
Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija u naredne dve ili tri nedelje imati značajne količine novih vakcina i pozvao građane da se revakcinišu. Kako je rekao, nada se da će do kraja marta stići i prve vakcine iz Kovaks sistema.

„Imaćemo znatne količine vakcina u naredne dve ili tri nedelje“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade kojoj je prisustvovao.

Pozvao građane koji su se već vakcinisali da dođu i na revakcinaciju kada dođe red za to i dodao da će to biti veliki izazov, ne samo za zdravstveni nego i za informacioni sistem, ali da je taj sistem „najbolji u Evropi“.

Povezane vesti:

Vučić je rekao da svi svakodnevno rade kako bi se nabavile vakcine, kao i novi lekovi protiv korone koji su veoma skupi ali i deficitarni na tržištu.

On je izrazio nadu da će do kraja marta stići i prve vakcine iz sistema kovaks, a da će u narednih nekoliko dana biti obavljeni dogovori sa ruskom i kineskom stranom, nakon čega će Srbija imati ugovorenih 11,5 miliona vakcina.

„Borićemo se da imamo vakcine i u ugovorima i stvarno. Trudićemo se da odgovornom politikom obezbedimo ne samo vakcine, nego i lekove i bolnice i da dalje ulažemo u zdravstvo. U narednom periodu moramo da oslobodimo bolnice za non kovid pacijente, jer imamo ogromnu štetu kod ljudi koji su bolesni od drugih bolesti i koji jedva čekaju da ovo prođe“, rekao je on.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

„Ne smeju se podgrevati lažne nade o poziciji Srbije“

Vučić je rekao da je na sednici Vlade podneo izveštaj o toku dijaloga sa Prištinom i da je upoznao članove vlade sa onim što se zbivalo u Briselu, Parizu, Vašingtonu i drugim međunarodnim fakotrima.

Povezane vesti:

Vučić je rekao da je za Srbiju važno što predsednik Francuske Emanuel Makron nema želju da nemaće stavove o Kosovu, već pokazuje želju da čuje i srpsku stranu.

„Što obično nije slučaj s mnogim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova“, kazao je Vučić.

Naglasio je da se ne smeju podgrevati lažne nade građana o poziciji Srbije po pitanju Kosova i „praviti se da su stvari divne na Kosovu“.

„Nisu i neće biti. Onaj ko to kaže, taj laže. Mi moramo da se borimo za interese naroda, da obezbedimo njihovu bezbednost“, rekao je Vučić.

Istakao je da „nije u stanju“ da laže građane da su stvari o pitanju Kosova jednostavne, ali je dodao da će nastaviti da se „bori za narod“.

„Ministri da ne razmišljaju o izborima“

Kako je rekao, ministrima je poručio da ne razmišljaju o sledećim izborima, već o tome šta će ostaviti iza sebe. Dodaje i da ih je zamolio za više energij i entuzijazma.

Tanjug/Rade Prelić

„Da svako postavi cilj i da se snažno bori za ostvarenje. Nadam se da će neki da se probude, neki da nastave da rade, a neki još snažnije da prionu na posao. Ne zanima me poređenje sa onima koji su zemlju uništili. Takođe i da pokažu veće jedinstvo. Ono što mi je odvratno je kada saznam da o svojim kolegama javljau sve najgore neretko i neistinito, da bi sebi obezbedili bolji tretman u medijima. Kako misle da je moguće da za svakog od nas ostane tajna, zato treba više jedinstva, želje, ciljeva i snova“, rekao je Vučić.

„Ostvaren suficit, važno da se nastavi stopa rasta“

On je rekao da je Srbija u 2020. godini, ako se ne računa Irska, bila prva u Evropi po stopi privrednog rasta, što se nikada u istoriji nije dogodilo. Vučić je rekao da je važno da se nastavi stopa rasta i da je u januaru 2021. godine ostvaren suficit u budžetu od 13,5 milijardi dinara, a bio je planiran deficit od 12,5 milijardi.

Vučić je rekao da bez visoke stope rasta od šest odsto neće moći da se pomažu privreda, zdravstvo, poljoprivreda, povećava energetska efikasnost, gradi kanalizaciona infrastruktura i deponije.

„Govorite o metrou, razgovore sa Francuzima započeli su neki drugi kojima je to služilo za izbore, obećali su da će 2012. da krene izgradnja, nismo dobili ni crtež, nikakav projekat, master plan, ništa. Kako je tad bilo dobro, iako ništa niste uradili, a sad kad svi znaju da ćemo uraditi nije dobro. Svi znate da ćemo da izgradimo metro, dve linije. Onu koja spaja Ustaničku sa Novosadskim putem u Zemunu, koja ide preko reke i ovu koja će da spaja Zvezdaru, Mirijevo, Karaburmu sa Čukaricom, Banovim brdom i Železnikom. Koji projekat ne valja? Deponija u Vinči? Pa šta treba da se svi podavimo? Aerorom Beograd je najbolji posao koji je Srbija mogla da sklopi, zamisilte koliko bi cena sad bila niža, ostalo nam je da uradimo kontrolni toranj i ne znam zašto smo toliko spori.. Da završimo toranj da se ne sramotimo ovim, ovo što Francuzi grade je izvanredno“, rekao je predsednik Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare