Vučić u Njujorku razgovarao s Lajčakom i potpredsednikom Kine

Vesti 21. sep 202323:27 7 komentara
Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i sa potpredsednikom Kine Han Džengom.

„Obavestio sam Lajčaka o situaciji na Kosovu i Metohiji i izrazio duboku zabrinutost zbog bezbednosnih rizika sa kojima se svakodnevno suočava srpsko stanovništvo. Zatražio sam veće angažovanje EU kako bi se sačuvao mir, a naš narod ostao na svojim vekovnim ognjištima“, napisao je Vučić na Instagramu.

Prema njegovim rečima, Srbija će učiniti svaki diplomatski i politički napor da zaštiti svoj narod i svoju zemlju.

Vučić je dodao da je sa Hanom razmotrio čitav niz pitanja, od trenutne geopolitičke situacije, zajedničkih napora na očuvanju mira, do nastavka jačanja prijateljskih i partnerskih bilateralnih odnosa.

„Razgovarali smo i o našoj predstojećoj poseti Kini, sredinom oktobra, kada očekujemo potpisivanje Ugovora o slobodnoj trgovini što će drastično promeniti i podići naše ukupne bilateralne odnose“, napisao je Vučić.

Predsednik Srbije je održao govoru na zasedanju Generalne skupštine, gde je između ostalog, optužio vodeće zapadne zemlje da su u slučaju Srbije pogazile Povelju UN i sve principe koje danas brane.