Skupština i u petak o Kosovu, četvrtak prošao uz koškanje i incidente

Vesti 02. feb 202307:06 > 21:59 378 komentara

Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak vanrednu sednicu na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom. Izveštaj je poslanicima formalno podnela Vlada Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, kao i malo poznata Kancelarija za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini. Nakon obraćanja Vučića, počela je rasprava koja je završena večeras nešto pre 21 sat. Tokom popodneva, došlo je do incidenta u kome su se poslanici pozicije i vlasti gurali i koškali ispred klupe u kojoj je sedeo Vučić. Poslanici raspravu nastavljaju sutra u 11h.

U izveštaju je predstavljen niz aktivnosti u procesu, kao i presek stanja po temema, među kojima su zajednica srpskih opština, policija, pravosuđe, energetika, evropske integracije i brojne druge teme. Od ukupno 40 strana, prvih 15 čini uvod u kojem je pobrojano šta je rađeno u poslednjih nekoliko godina. U delu gde se analizira presek strana, kada je reč o Zajednici srpskih opština stoji da ni u ovom izveštajnom periodu nije bilo nikakvih formalnih pomaka.

Nema pomaka ni u oblasti policije, problem pravosuđa je nastavljen, s tim što je sada još gore, jer su Srbi, kako piše, „privremeno napustili institucije“, a u izveštaju su navedeni i brojni primeri loše prakse. Naveden je mali pomak u energetici, kod evropskih integracija pomaka nema zbog, kako je rečeno, opstrukcije Prištine „koja je produbila krizu“, nema napretka kod katastra, matičnih knjiga, Priština krši odredbe o pečatu, blokiran je sporazum o diplomama, a nije usvojena čak ni deklaracija o nestalima.

I u svim ostalim oblastima Beograd je činio sve da se dogovoreno primeni, piše u izveštaju, uz brojne primere kršenja od strane Prištine.

Ranije je najavljeno da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa narodnim poslanicima voditi raspravu o takozvanom „francusko-nemačkom predlogu“ o kojem bi Srbija trebalo da se izjasni. Pojedine opozicione partije tražile su od Vučića da im dostavi taj predlog i da to bude tema rasprave, ali za sada taj dokument nije ušao u proceduru, a u ovom koji će biti pred poslanicima o bilo kakvom planu nema podataka.

Pratite dešavanja u parlamentu iz minuta u minut:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare