Vučić u Tirani: Srbija će se po pitanju Rusije i Ukrajine držati usvojenih načela

Vesti 28. feb 202412:46 48 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da postoji više predloga deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena na samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa u Tirani i dodao da će se Srbija držati principa i načela koje je njen Savet za nacionalnu bezbednost usvojio pre dve godine.

„Imamo više predloga deklaracije i celu noć to već traje. Videćemo, ali ja jedino što mogu sigurno da kažem jeste da ću se držati načela i principa koje je Savet za nacionalnu bezbednost usvojio pre dve godine“, kazao je Vučić novinarima uoči početka skupa.

On je potom, u obraćanju na plenarnom sastanku u okviru Samita, rekao da će Beograd nastaviti da pruža humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine.

Vučić je u objavi na Instagramu napisao da veruje da samo konstruktivni dijalog i diplomatska rešenja mogu dovesti do mira.

„Republika Srbija će, kao i do sada, nastaviti da pruža, u okviru svojih mogućnosti, humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine, ostajući posvećena poštovanju međunarodnog humanitarnog prava“, napisao je predsednik Srbije.

Na Samitu za Ukrajinu u Tirani učestvuju lideri Ukrajine i 13 zemalja jugoistočne Evrope, a Srbija je jedina među učesnicima koja se nije pridružila sankcijama EU protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Savet za nacionalnu bezbednost Srbije je nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. pružio punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, ali i odlučio da neće uvesti sankcije Rusiji zbog invazije na suseda.

Vučić je danas novinarima u Tirani rekao da ga očekuje „naporan dan“ i „ozbiljne i važne poruke“.

On je naveo da će danas razgovarati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, dok bi sutra na Samitu Zapadnog Balkana trebalo da se razgovara o planu rasta za Zapadni Balkan i jedinstvenom evropskom tržištu.

„Za nas važne i ne uvek lake teme, nisu stvari tako jednostavne kako ponekad izgledaju“, rekao je.

Vučić nije direktno odgovorio na pitanje o mogućem susretu sa hrvatskim premjerom Andrejem Plenkovićem kloji učestvuje na današnjem samitu o Ukrjajini u Tirani.

„Da li ću sresti Plenkovića i šta ću da pričam, sasvim sigurno neću pričati o smokiju i kvalitetu bananica“, rekao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare