Vučić u UN: Priština stvara nepodnošljive uslove života za Srbe i druge nealbance

Vesti 22. apr 202416:49 > 17:17 98 komentara

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj se raspravlja o šestomesečnom izveštaju UNMIK-a o radu na Kosovu, da je 19. aprila bilo 11 godina od kada je usvojen Briselski sporazum, da je EU bila jedan od potpisnika, a da formiranje ZSO nije ni na vidiku.

Kako je rekao, 11 godina slučajne ili namerne nesposobnosti Evropske unije da kao garant tog sporazuma stvari pomeri sa mrtve tačke.

„Naravno, to je rezultiralo onim što danas možemo da nazovemo kontinuiranim pravnim nasiljem i fizičkim maltretiranjem srpskog stanovništva na Kosovo i Metohiji“, istakao je Vučić.

Predsednik je zahvalio generalnom sekretaru UN Guterešu na posvećenosti da ispuni mandat UNMIK-a kao što je naglašeno i istaknuto u Rezoluciji 1244.

„I stoga dok ovaj izveštaj možda u potpunosti ne obuhvata ozbiljnost situacije na terenu, on činjenično dokumentuje skoro sve značajne događaje tokom perioda izveštavanja i ovo je veoma važno za države članice“, rekao je Vučić.

Istakao je da će, da bi se steklo obuhvatnije razumevanje tog izveštaja, ukazati na određene kritične tačke koje bi mogli da razmotre.

Vučić je istakao da je brutalna represija nad Srbima i nealbancima pojačana posle hitne sednice SB UN u februaru, na zahtev Srbije.

Privremene institucije samouprave u Prištini, istakao je Vučić, stvaraju nepodnošljive uslove života za Srbe i druge nealbance. Ta sednici je bila održana, dodao je , zahvaljujući činjenici da su članice procenile da su žalbe Srbije bile u skladu sa činjenicama.

Podsetio je da su svi članovi SB UN izrazli zabrinutost za položaj Srba, a akcenat je stavljen na ukidanje prometa u dinarima.

„Pomenute mere da se ukine dinar predstavljaju kulnimaciju etnički motivisane kampanje protiv Srba i nealbanaca“, ukazao je Vučić.

„Srbija nedvosmisleno osudila Banjsku“

Kada je u pitanju Banjska, Vučić je rekao da je Srbija nedvosmisleno osudila nasilje koje se tamo desilo u septembru prošle godine, dodajući da ta dešavanja nisu bila uzrok, već posledica represije Aljbina Kurtija i progona civila.

„I zato nećemo dozvoliti da se ova tragedija koristi kao alibi za progon Srba kao ni za skretanje pažnje sa toga“, istakao je Vučić.

On je kazao da Srbija zahteva momentalno puštanje na slobodu svih političkih zatvorenika koje drži prištinski režim i istakao da ne može biti pomirenja bez oslobađanja svih političkih zatvorenika.

„Ukidanje dinara kulminacija etnički motivisane kampanje“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da mera ukidanja upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji predstavlja kulminaciju etnički motivisane, promišljene kampanje, koju privremene prištinske institucije vode protiv Srba.

„Ukoliko se sećate, Aljbin Kurti je pričao pred svima vama da je Srbima davao tromesečni prelazni period, tokom kog nijedno pravo Srba neće biti zloupotrebljeno. Niko u Prištini, niti u međunarodnoj zajednici nije ni pomenuo tromesečni prelazni period i sve mere protiv Srba u vezi sa dinarom počele su da se primenjuju odmah. Zbog toga Srbi na Kosovu i Metohiji su i dalje onemogućeni da dobijaju svoje penzije, plate, socijalna primanja, dečji dodatak i sva druga primanja“, rekao je Vučić.

On je dodao da je zbog toga rad škola, obdaništa, medicinskih, socijalnih i drugih institucija praktično onemogućen.

„Zaposleni u tim institucijama koje još uvek rade, suočavaju se svakodnevno sa strahom od neosnovanog hapšenja koje Kurtijev režim masovno sprovodi pod lažnim optužbama. Ova situacija u velikoj meri utiče na decu u obdaništima, penzionere, samohrane majke i teško obolele ljude u ruralnim sredinama, ali naravno i na sve druge“, rekao je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare