Vučić: Velika ulaganja u vojsku, pokrenuto pitanje obaveznog vojnog roka

Vesti 28. jan 202113:28 > 13:33 97 komentara
TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas "velika" ulaganja u Vojsku Srbije tokom godine, uz akcenat na nabavku sistema za elektronsko ratovanje.

On je posle sastanka sa vojnim vrhom u Beogradu na kom su analizirane sposobnosti Vojske Srbije (VS) u prethodnoj godini rekao je da je vojska „faktor očuvanja stabilnosti i mira, ali i odvraćanja potencijalnog agresora“.

Kazao je da je zadovoljan radom i moralom pripadnika VS u uslovima, koji kako je ocenio, nisu laki.

„Mnogo rada je vojska uložila u uslovima pandemije, bila je jedna od najznačajnijih institucija u prihvatu naših ljudi koji se se vraćali iz inostranstva. Imali smo 16 preminulih pripadnika vojske i Ministarstva odbrane od posledica korona u 2020. i još troje u ovoj godini“, rekao je Vučić.

Ocenio je da je „mnogo“ uradjeno na unapredjenju borbene gotovosti i na nabavci „najsavremenijeg naoružanja i vojne opreme“.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

„Nabavili smo od sistema Pancir do bespilotnih letelica, ove godine ćemo posebnu pažnju posvetiti elektronskom ratovanju. Ustanovili smo naše nedostatke, kupićemo još radarskih sistema, još bespilotnih letelica“, kazao je predsednik Srbije.

Najavio je da ove godine sledi „veliko povećanje“ plata pripadnicima VS.

„Pored pet odsto za ceo javni sektor, pripadnici vojske dobiće dodatnih 10 odsto jer želimo da ih što duže zadržimo i da privučemo još ljudi“, rekao je Vučić.

O obaveznom vojnom roku: Biće široke rasprave

On je rekao da je pokrenuto pitanje obaveznog služenja vojnog roka i da će se o tome voditi široka rasprava u javnosti.

„To ima dobrih i loših strana. Neke od loših su što samo u objektima i hrani košta preko osam milijardi, računajte 70 miliona evra (godišnje)“, rekao je Vučić, posle predstavljanja rezultata Vojske Srbije, dodajući da su troškovi veći ako se na to dodaju primanja za vojnike.

Kako je rekao, „dobra strana je da će se popuniti neka garnizona mesta koja su prazna i vratiti život u neke manje opštine“, ali i bez obzira na odluku brzo će biti popunjene jedinice u nekim mestima.

On je naveo da sa popunjenošću ima problema, ali da neće reći podatak jer je to vojna tajna, dodajući da nije više toliki problem s odaskom profesionalnih vojnika kao ranije.

„Imamo problem sa onima koji imaju nešto veće plate, ali mogu da dobiju još veće na drugom mestu“, ukazao je Vučić govoreći o dolasku investitora u zemlju i uslovima koji nude zaposlenima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare