Vučić: Vlada do kraja avgusta, pripremaju likvidacije na severu Kosova

Vesti 11. avg 202211:58 > 14:13 261 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se mandatar za sastav nove Vlade Srbije znati dan ili dva posle sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem 18. avgusta u Briselu. Vučić je optužio prištinske vlasti pripremaju likvidaciju Srba na severu Kosova. Govorio je i o odnosima s Hrvatskom, pisanju medija o adresama na kojima je stanovao...

Kako je rekao, „mandatar neće dugo da radi svoj posao“, odnosno brzo će predložiti Vladu.

„Mislim da će pre kraja avgusta da bude u Skupštini. Inače, rok za sastav Vlade je 2. novembar. Da li će da bude 28. ili 29, važno da bude dobra Vlada“, poručio je Vučić.

On je dodao da će danas razgovarati sa predsednikom Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem „potencijalnim koalicionim partnerom“.

„Priština pod plaštom borbe protiv kriminala sprema likvidacije Srba na severu Kosova“

Vučić je upozorio da prištinske vlasti „pod plaštom borbe protiv kriminala“ pripremaju likvidacije Srba na severu Kosova.

On je odbacio tvrdnje Prištine da su nedavno se teritorije centralne Srbije ispaljeni hici na pripadnike Kosovske policije i dodao da Srbija „nikom neće dozvoliti, pa ni NATO“ da puca na pripadnike Vojske Srbije i MUP na administrativnoj liniji.

„One koji govore o neutralizaciji tobože kriminalnih struktura na severu Kosova, upozoravam da ni ne pokušavaju da tako nešto učine“, kazao je Vučić novinarima u Beogradu posle prijema mladih sportista iz dijaspore.

Komentarišući predstojeći sastanak sa „premijerom privremenim institucija u Prištini“ Aljbinom Kurtijem 18. avgusta u Briselu, Vučić je kazao da na taj susret ide „u dobroj volji“ ali da je „vrlo skeptičan“ da je moguće postići „bilo kakve rezultate“.

„Oni ne žele nikakav kompromis. Sve što su do sada rekli to je da će da nameću svoju volju. Važno im je da ih Kvinta podržava a baš ih briga šta kažu Srbi, još manje šta kaže Beograd“, kazao je Vučić.

Upitao je što su uopšte vođeni pregovori u Briselu ako Zajednica srpskih opština (ZSO) mora bude formirana u skladu sa Ustavom Kosova.

„Da li je to neslana šala? Zašto smo onda uopšte pregovali, što smo pravili Briselski sporazum? Šta nas briga šta piše u njihovom Ustavu kog mi ne priznajemo. Ako misle da naprave nevladinu organizaciju koja će imati pravo da prodaje žvake, to ne može“, rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da veruje da će u septembru „kad i Vlada bude formirana“, poslanici Skupštine Srbije analizirati situaciju na Kosovu.

„To je naša obaveza da ljudi čuju šta se događa i šta možemo zajednički da uradimo“, kazao je Vučić.

Vučić kaže i da je gotovo siguran da Americi ne odgovara nikakav sukob na ovom prostoru.

„Možda nekim drugima ne bi smetalo da bude sukoba. Kurtiju bi sigurno odgovaralo u nastojanju da Zapad okrene protiv Srbije“, rekao je Vučić.

Naveo je da ga u narednih nekoliko dana očekuju razgovori sa američkim zvaničnicima.

On je, pominjući preregistraciju tablica, naglasio da Srbija neće pristati da se Srbima na Kosovu nešto nameće, kao i da tamošnji Srbi neće dozvoliti da ih „Kurti maltretira“.

O objavljivanju adrese: Bez veze je to što su uradili

Vučić kaže i da on sam neće preduzimati ništa protiv bilo koga, komentarišući pisanje lista „Danas“ o adresama na kojima je stanovao. „Što se tiče adrese, sve je to malo komplikovano pošto su mi starija deca ostala bez majke, pa je, onako, bez veze to što su uradili. Što se tiče njihovih napada na mene, neka oni teraju svoj posao, nek rade svoj posao kako hoće“, kazao je Vučić.

On je dodao da „nema problem sa tim šta neko objavljuje u Srbiji“, kao i da do sada „nije tužio nijednog novinara i nijednu novinsku kuću“.

„Nisam tužio nijednog novinara, nijednu novinsku kuću, bez obzira da li je to suštinski mediji ili propagandno sredstvo, svejedno, to ne radim“, naveo je Vučić.

List „Danas“ juče je objavio tekst u kojem navodi da se ne zna adresa predsednika Srbije i da mu se zbog toga ne može uručiti poziv na sud, a navedeno je da on nastavlja da stanuje u privatnom stanu i da za sada ne planira da se preseli u neku od državnih vila.

„Kome smetam u Hrvatskoj?“

Vučić je, povodom pisanja hrvatskih medija, rekao da nije on „otvorio Oluju“ već da Tužilaštvo za ratne zločine želi da se pronađu ubice sa Petrovačke ceste i upitao kome smeta u Hrvatskoj i zašto mu ne dozvole da poseti Jasenovac.

„Kome smetam, jesam li rekao neku ružnu reč o bilo kome? Svi svojim putem, ali nemojte mene da terate, ja neću na more – Ja hoću u Jasenovac, a vi mi ne date, zašto“, rekao je Vučić.

Vučić je ocenio da je u Jasenovcu počinjen „magnum crimen“ (velik zločin), a da je sav njegov greh u tome što je hteo da položi jedan cvet.

„A druga krivica je što kažu da je ‘Vučić otvorio Oluju’, a nisam ja već je Tužilaštvo za ratne zločine želelo da se pronađu ubice dece i starih na Petrovačkoj cesti. Četvoro dece je tamo ubijeno. Mnogo godina traje istraga – hoćete da ubice dece prođu nekažnjeno? Da li to hoćete i to nazivate provokacijom? Pa, kako vas nije sramota?“, poručio je Vučić.

„Sadašnje rezerve gasa plaćene 1,35 milijardi evra“

Dodao je da su rezerve gasa u skladištu u Banatskom dvoru 264,7 miliona kubnih metara, a još 201 miliona kubika je uskladišteno u Mađarskoj za potrebe Srbije i da je sve to plaćeno.

„To je mnogo para. Na tržištu to danas vredi, uključuju troškove trgovaca i posrednika, oko 1,35 milijardi evra“, rekao je Vučić novinarima.

Istakao je da te rezerve gasa daju veliku energetsku sigurnost.

„Cene struje na svetskom tržištu odraziće se katastrofalno na Srbiju tokom zime. Kupujemo ugalj i na deponijama imamo 813.000 tona. Tokom zime trošimo po 25.000 tona uglja dnevno, tako da su to rezerve za (oko) 40 dana“, rekao je Vučić.

Poruka mladima – ovde vas čeka ljubav

Predsednik države to je rekao nakon susreta sa mladim sportistima, učesnicima kampa „Srbija te zove“.

Njima je poručio da je važno da „znaju gde su im koreni, kome i kako pripadaju“, kao i da ih u Beogradu i Srbiji uvek čeka „iskrena ljubav“.

„Jezik i pismo moraju da nas spajaju ma gde u svetu živeli“, rekao je Vučić, na svečanosti u zgradi Predsedništva, priredjenoj za mlade sportiste sa Kosova i Metohije, iz Republike Srpske, ali i iz šireg regiona, kao i iz Nemačke, Kanade i drugih zemalja.

Citirajući Jovana Dučića, Vučić je istakao da je „otadžbina kolektivni duh naroda“ i pozvao ih da se uvek vraćaju u Beograd i Srbiju, kao i da u mislima stalno imaju šta mogu da urade za nju.

On je poželeo da iduće godine bude još više mladih u kampu, onih koji nisu iz srpskog naroda, rekavši da su u kampu i treneri Bošnjaci, Mađari.

Navodeći da su deca obišla i beogradsku Promenadu, on je istakao da su mnogi kritikovali „Beograd na vodi“. „Kada ste uporni, ambiciozni niko ne može da vas pobedi“, poručio je Vučić, kojem su učesnici kampa poklonili majicu sa natpisom „Srbija te zove“, sa svojim potpisima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare