Vučić: Vlada Srbije će započeti rad na izmenama zakona o udžbenicima

Vesti 01. mar 202113:53 > 16:3247 komentara
Izvor: N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je u ponedeljak da je sa ministrom prosvete Brankom Ružićem dogovorio da taj resor i Vlada Srbije pripreme izmene zakona kako bi država mogla da sačini udžbenike za osnovce i srednjoškolce iz srpskog jezika, istorije i geografije.

„Srbija je slobodna i nezavisna zemlja i, upravo zbog toga, ovi najznačajniji udžbenici moraju da budu deo srpskog izdavaštva i posao od najvišeg javnog interesa“, naveo je Vučić u objavi na Instagramu.

On je ranije najavio da će podneti inicijativu vladi kako bi samo državni izdavači mogu da objavljuju školske udžbenike srpskog jezika, istorije i geografije.

Kazao je da se, po udžbenicima istorije stranih izdavača, o koncentracionom logoru u Jasenovcu uči deset minuta na jednom školskom času, kao i da ti izdavači na svoju ruku tumače šta je bio „turski danak u krvi“.

Pročitajte još:

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić saopštio je posle sastanka da je dao nalog da se formira radna grupa koja će realizovati inicijativu Vučića.

„Sadržaji udžbenika za predmete koji su važni za naš nacionalni identitet moraju da budu pažljivo birani”, istakao je Ružić, piše u saopštenju Ministarstva prosvete.

Ružić je naveo da bi najpre trebalo da izmene Zakon o udžbenicima, da pozovu autorske timove kroz javni poziv i formiraju tim koji će pripremiti i izraditi udžbenike, uz podršku ministarstva i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Za ovaj proces, prema njegovim rečima, bio bi zadužen Zavod za udžbenike, kao jedini državni izdavač.

„Na nedavnom sastanku sa predstavnicima Zavoda za udžbenike razgovarali smo o reorganizaciji te ustanove i smatram da bi na ovaj način Zavod doprineo dodatnom obezbeđivanju kvaliteta udžbenika za našu decu“, izjavio je Ružić.

On je istakao da će ove nedelje biti održan prvi sastanak te radne grupe.

Komentari

Vaš komentar