Vučić za Fajnenšel Tajms: Vojska neće ući na KiM, broj pripadnika na terenu se smanjuje

Vesti 30. sep 202320:24 384 komentara
REUTERS/Zorana Jevtic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Kosovom i Metohijom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.

„Zašto bi ovo bilo od koristi za Beograd? Koja bi bila ideja? Da uništimo svoju poziciju koju smo gradili godinu dana? Uništiti to za jedan dan? Srbija ne želi rat“, naveo je Vučić u izjavi za Fajnenšel tajms, a prenosi Sputnjik Srbija.

On je dodao da su upozorenja Vašingtona nesrazmerna jer se broj pripadnika srpskih snaga na terenu smanjuje.

„Prošle godine smo imali 14.000 ljudi u blizini administrativne linije, danas imamo 7.500 i to ćemo smanjiti na 4.000“, naveo je Vučić.

Povezano:

Poručio je da je „čista laž“ da Srbija šalje vojsku na administrativnu liniju.

„Srbija od toga ne bi imala koristi jer bi to ugrozilo njenu poziciju u pregovorima sa Prištinom pod pokroviteljstvom Evropske unije“, naveo je Vučić.

Podsetimo, Vlada Kosova je saopštila večeras da sa pažnjom i budnošću prati najnovija dešavanja u vezi sa kretanjem vojnih jedinica Oružanih snaga Srbije u pravcu linije sa Kosovom.

U saopštenju se ddodaje da su pokreti srpske vojske vršeni iz tri različita pravca.

Evropska unija je veoma zabrinuta jačanjem prisustva vojske Srbije ka Kosovu, izjavio je danas šef evropske diplomatije Žozep Borel.

„Raspoređivanje vojske duž prelaza je veoma zabrinjavajuće i mora se odmah zaustaviti. Nema mesta na evropskom kontinentu za jačanje naoružanja i bezbednosnih snaga. Snage treba da se povuku“, izjavio je Borel grupi novinara iz međunarodnih medija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

I Sjedinjene Američke Države su se oglasile nedavno rekavši da nagledaju pomeranje srpske vojske ka granici sa Kosovom i pozivaju Beograd da prestane sa tom operacijom, kao i da aktivno učestvuje u istrazi o napadu kod Banjske, gde je 24. septembra ubijen pripadnik Policije Kosova.