Vučić za kinesku televiziju: Srbija zahvalna za podršku i pomoć od Kine

Vesti 09. feb 202111:35 komentara
Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija veoma zahvalna za podršku i pomoć koju je dobila od Kine i da to ne krije.

Prijatelj u nevolji je istinski prijatelj, rekao ja Vučić za kinesku televiziju CGTN uoči samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope koji se danas održava u onlajn formatu.

Vučić je rekao i da je Srbija, zahvaljujući vakcinama koje je dobila iz Kine, sada vodeća u vakcinaciji u Evropi.

On je pohvalio je Kinu za ispunjenje obećanja da će vakcine učiniti globalnim javnim dobrima kad budu dostupne, sa većom pristupačnošću i dostupnošću zemljama u razvoju.

Vučić je kazao da je veoma zainteresovan da čuje kineska iskustva i planove, govor i vidjenja predsednika Si Đinpinga o globalnog budućnosti i saradnji Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope.

Predsednik Srbije je ocenio da je inicijativa „Pojas i put“ olakšala saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope i izrazio nadu u dalje jačanje ekonomskih veza Kine i zajedničku borbi protiv korona virusa.

Vučić danas, na poziv kineskog predsednika Si Đipinga, učestvuje na video-samitu koji organizuju Kina i 17 zemalja centralne i istočne Evrope.

Sastanci lidera Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope održavaju se od 2012. radi jačanja saradnje u okviru inicijative „Pojas i put“ u različitim oblastima – trgovina i investicije, poljoprivreda, nauka i tehnologija, zdravstvo, kultura.