Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi

Vesti 21. mar 202313:17 88 komentara
Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.

„Srbija će da ispuni i radi na implementaciji svega što je rekla da će raditi, uprkos tome što ne mislim da će Priština da formira Zajednicu srpskih opština„, rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Italije Antonijom Tajanijem.

Povezane vesti

On je ponovio da nema govora o priznanju Kosova, članstvu u Ujedinjenim nacijama i agencijama i telima UN, dok se može govoriti o svemu drugome što vodi boljim odnosima sa Albancima.

„Srbija se nikada nije služila nikakvim trikovima i to je moja poruka onima koji su na Forumu za spoljne poslove govorili o tome“, rekao je Vučić.

On je dodao da izgleda da potpisi mnogih ne znače ništa.

Na pitanje o ulozi Italije u pregovorima, Vučić je rekao da je Srbija uvek želela jače prisustvo Italije.

„Nemamo iste poglede na sva pitanja, ali želimo da čuvamo mir i stabilnost“, rekao je Vučić i dodao da Srbija hoće i mir u Ukrajini jer bi to nama donelo olakšanje.

Govoreći o Italiji, Vučić je rekao: „Uvek su podržavali Srbiju i na evropskom putu i u međunarodnim forumima, nikada nisu vodili politiku pritisaka na našu zemlju“.

Izrazivši zahvalnost što Tajani nije zaboravio Srbiju i Zapadni Balkan, Vučić je rekao da veruje da će se obim trgovinske razmene dve zemlje povećati.

Tajani: Više stabilnosti na Zapadnom Balkanu značiće manje ilegalnih migracija

Antonio Tajani označio je Srbiju kao zemlju koja ima „odlučujuću ulogu“ u očuvanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i dodao da od toga zavisi i rešavanje pitanja migracija.

„Srbija je velika zemlja, koja ima veliku tradiciju, drevno partnerstvo sa Italijom i može da ima odlučujuću ulogu zajedno sa nama kako bi se garantovala stabilnost na jednom podričju od koje takodje zavisi rešavanje pitanja migracija jer što više ima stabilnosti to će biti manje ilegalnih migracija“, rekao je on na konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Zahvalio je Vučiću na „velikim naporima“ koje je uložio kako bi se došlo do miroljubivog rešenja pitanja Kosova.

Rekao je i da je zahvaljujući Vučićevom angažovanju situacija na Balkanu mirnija.

„Mi konstantno saradjujemo, uvek sam ga molio da ne preduzima jednostrane odluke i njegov odgovor na to je uvek bio izuzetno pozitivan, pokazao se kao čovek od mira koji uvek želi da pronadje pozitivno rešenje u interesu svoje zemlje i stabilnosti regiona“, dodao je.

Italija, istakao je, podržava integraciju regiona u EU, što potvrdjuje i svojim prisustvom u svim zemljama Zapadnog Balkana.

„Italija želi da bude protagonista na Zapadnom Balkanu zbog toga što smatra da su ove zemlje privilegovani saradnici i strateški partneri“, dodao je.

Razgovor sa predsednikom Srbije ocenio je kao „plodan“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare