Vučić: Zadovoljan sam konsultacijama, razgovori između SNS i SPS treba da počnu

Vesti 18. jul 202218:22 > 21:35 10 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su razgovori sa predstavnicima stranaka bili konstruktivni i da je zadovoljan konsultacijama, da mu se čini "da je većina stranaka razumela težinu situacije u kojoj se nalazimo". Razgovori između SNS i SPS treba da počnu -  da li će se formirati većina na taj način ili ne, očekujem da me o tome obavesti najveća partija, rekao je Vučić i dodao da će u roku od 24 sata od kada ga obaveste poveriti mandat osobi koju predloži SNS.

Vučić je, obraćajući se nakon završenih konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, rekao da je obavio konsultacije sa 11 izbornih subjekata. I verujem da smo ne samo obavili ustavnu ulogu, nego uspeli da razgovarajući saznamo nešto više o pojedinim pitanjima, da su mogli da čuju od nas, mislim da je bilo vrlo važno i dobro, dodao je.

Podsetio je da je prvo razgovarao sa manjinskim strankama. Što se albanske političke partije tiče Šaip Kamberi je rekao da oni žele integraciju na lokalnom i regionalnom nivou, ali ne i učešće na republičkom nivou vlasti, što se tiče SVM – oni su izrazili svoju zemlju da nastavimo saradnju, istu želju imali su i ljudi sa liste Muftijin amanet, rekao je Vučić. Sa predstavnicima hrvatske manjine smo imali korektan razgovor o problemima te manjine, dodao je.

Pročitajte još:

Dveri i Zavetnici su, kako kaže, izneli svoje stavove po pitanju Kosova i odnosa prema Rusiji, ali i po pitanju Prajda i ukidanja nedelje kao radnog dana. Navodi da je koalicija NADA imala slične zahteve. Sa predstavnicima POKS-a smo imali posebne razgovore, oni su izrazili svoju želju za državotvornim pristupom, kaže Vučić.

Sa predstavnicima liste koju je predvodila Marinika Tepić imali smo korektan razgovor, oni su rekli da će ostati u opoziciji, što je, dodaje Vučić, bilo očekivano.

Sa predstavnicima liste SPS- Jedinstvena Srbija – Zeleni smo ocenili dosadašnju saradnju kao uspešnu, razgovori između SNS i SPS treba da počnu –  da li će se formirati većina na taj način ili ne, očekujem da me o tome obavesti najveća partija, koja me je već obavestila da imaju većinu, koja se kreće od 130 do 160 narodnih poslanika, naveo je Vučić i rekao da ih je zamolio da ga obaveste kad završe razgovore, da bi izdao pisanu notu i da bi mandat poverio licu koje predloži SNS. U roku od 24 sata (od kada ga obaveste) ću predložiti mandatara za sastav Vlade, naveo je.

Rekao je da je zadovoljan razgovorima, i da mu se čini da je većina stranaka razumela težinu situacije u kojoj se nalazimo. Dodao je da mu je žao što jedna i po lista nije želela da učestvuje.

Preduzeli smo mnogo mera povodom rešavanja problema u energetici, rekao je Vučić, navodeći da utiskujemo gas u mađarska skladišta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare