Vučić: Tražimo da se Priština povuče, a EU odgovori ima li Briselskog sporazuma

Vesti 21. sep 202112:27 > 20:49 233 komentara

Srbija zahteva povlačenje trupa kosovske policije sa severa Kosova, da se situacija vrati u pređašnje strane, pa onda da idemo u Brisel da razgovaramo o svemu, i ako je moguće da se dogovorimo, poručio je Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Vučić je rekao i da je odbio predlog koji je juče dobio od EU kako bi trebalo da izgleda, kako je rekao, „tobožnje kompromisno rešenje“. Prema tom predlogu, kako je objasnio, Albanci bi odustali od 70 odsto onoga što su nameravali da rade na administrativnoj liniji, ali bi uveli 20 do 30 odsto novih mera.

„Da je Srbija prihvatila, odmah bi se povukle ROSU jedinice. Mi tražimo da se povuku bez njihovih uslova“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Objasnio je i da, prema predlogu EU, Priština više ne bi oduzimala srpske tablice sa Kosova, ali bi vozila iz centralne Srbije morala da uzimaju probne kosovske tablice.

„Odbacio sam to zato što sam sit politike svršenog čina, ne možete tako da razgovarate sa Srbijom“, poručio je on.

Kazao je i da bi, ukoliko bi Srbija prihvatila takve predloge, sledeći korak bio da prištinske jedinice zauzmu Valač ili upravnu zgradu na Gazivodama, a evropski predsavnici dođu u Beogradu i kažu „Hajde, kompromis“.

Takav kompromis bi se, prema Vučićevoj oceni, sastojao u tome da Priština povuče trupe, ali da njihov menadžment ostane.

Vučić je istakao da se juče dogodio šesti po redu upad na sever Kosova, uz korišćenje oklopnih transportera, dugih cevi i, kako je naveo, maltretiranje lokalnog stanovništva uz neobaveštavanje gradonačelnika četiri opštine sa srpskom većinom.

„Jedino rešenje je povlačenje, zahtevamo povlačenje svih trupa, pa onda da idemo u Brisel da razgovaramo o svemu, i ako je moguće da se dogovorimo“, poručio je predsednik Srbije.

EU da se izjasni da li Briselski sporazum još postoji

Savet za nacionalnu bezbednost, kako je dodao, traži i hitan odogovor od EU postoji li Briselski sporazum u pravnom prometu ili ne, i kada će biti formirana Zajednica srpskih opština, jer je to, kako je istakao, srž tog sporazuma.

„Tražičemo odgovor mesec dana, a njihovo ćutanje biće nam jasan odgovor da Briselski sporazum više ne postoji“, konstatovao je Vučić.

Pozvao je i EU, Veliku Britaniju SAD da utiču na Prištinu da se bez odlaganja ukine, kako je rekao, protivrpravnu i suprotnu Briselskom sporazumu, presudu Ivanu Teodosijeviću.

„Ne samo što Priština zabranjuje drugačije mišljenje, oni su direktno prekršili Briselski sporazum, po Briselskom sporazumu u veću sudija morali bi da budu dvojica Srba i jedan Albanac, takvo veće nikada nije ni bilo ponuđeno da se formira“, ukazao je predsednik.

Vučić je izneo i zahtev da za dve srpske komapnije hitno budu izdate licence za snabdevanje električnom energijom na Kosovu.

Neće biti novog pogroma, ni Oluje, ni Bljeska

Srbima na Kosovu je poručio da će se država snalaziti i pronalaziti rešenja za snabdevanje.

Najavio je i da će dodatne mere u cilju zaštite interesa Republike Srbije biti razmatrane u narednih nekoliko dana, ali da Beograd želi da „pokaže dobru volji i ostavi neko vreme nekima u Prištini da promene svoje loše odluke“.

Kazao je i da ako dođe do fizičkog naselja Kfor mora da reaguje, „a ako ne bude reagovao NATO, već sam rekao da neće biti pogroma kao 2004, da neće biti ni ‘Oluje’, ni ‘Bljeska’.“

Podsetimo, pripadnici specijalne jedinice kosovske policije juče su zauzeli prelaze prema Srbiji na severu Kosova, i počeli da oduzimaju „KS“ tablice, nakon čega su Srbi počeli proteste.

Srbi koji žive južno od Ibra već deset godina ne mogu da koriste „KS“ tablice, odnosno da registruju automobil na Kosovu sa takozvanim „Unmikovim tablicama“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare