Vučić zamolio Dodika da Srbi učestvuju u radu zajedničkih institucija u BiH

Vesti 14. jan 202213:05 > 18:0963 komentara
MILORAD DODIK, ALEKSANDAR VUCIC
Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj (RS) da učestvuju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i RS, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

U saopštenju se navodi da je Vučić u razgovoru sa Dodikom istakao da je svaka odluka na rukovodstvu RS, ali da i Dodika i sve političke predstavnike u RS moli da razmotre njegov predlog, jer je jasno da neki politički činioci koji suštinski ugrožavaju stabilnost celog regiona, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju da prebace na srpski narod i RS.

Moja molba predsedniku Dodiku i svim političkim faktorima u RS nije zahtev da se sa bilo čim saglase, ili za bilo šta glasaju, naprotiv, moja molba je da sto gde treba da sede predstavnici RS ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda, naglasio je Vučić.

Vučić je ponudio da predsedniku Dodiku i svim institucijama i političkim predstavnicima u Banjaluci obrazloži svoj predlog.

On je ocenio da su sankcije SAD protiv Dodika i drugih zvaničnika RS užasan presedan, te da jedino mogu da donesu katastrofalne posledice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i regionu.

Sankcije su uvek donosile samo problem, a nikada rešenje, dodao je Vučić, koji se sa Dodikom saglasio da su mir i stabilnost od ključnog značaja za ceo region.

Dodik: Besprizorna politička i medijska kampanja

Dodik je istakao da se protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH vodi besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim centrima moći.

Kao primer za to, Milorad Dodik je ukazao na obeležavanje Dana Republike Srpske i najbrutalnije uvrede koje su tim povodom usledile iz Sarajeva i iz usta mnogih zapadnih političara, a koji su običan događaj na kome su prisustvovale regularne i legalne policijske snage Republike Srpske predstavili kao pretnju miru, dok stvarno ugrožavanje mira od strane muslimanskih paravojnih jedinica, Zelenih beretki, i njihovo okupljanje u Sarajevu i Bužimu, nisu ni pomenuli, navodi se u saopštenju.

Dodik je naglasio da je srpskom narodu gotovo nemoguće da se izbori za pravdu i dosledno provođenje Dejtonskog sporazuma zbog jednostranog i pristrasnog pristupa, pre svega Sjedinjenih Američkih Država.

U pripremi značajna finansijska podrška RS

U saopštenju se navodi da su Vučić i Dodik razgovarali i o tome da Srbija priprema značajnu finansijsku podršku Republici Srpskoj, te da će o tome timovi dvojice predsednika i dve vlade ubrzati razgovore i u najskorijem roku obavestiti javnost.

Vučić i Dodik dogovorili su i održavanje velikog sabora Srbije i Republike Srpske, uključujući i zajednički sastanak dveju vlada, za 27. januar, kada će se odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljem unapređenju saradnje u svim oblastima, dodaje se.

Komentari

Vaš komentar