Vučić zamolio Kinu da Srbiji što pre stignu i preostale vakcine

Vesti 03. feb 202113:38 > 13:52 26 komentara
Tanjug / Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je ambasadorku Kine u Srbiji Čen Bo da predsedniku Kine Si Đinpingu prenese zahvalnost na "solidarniosti i pomoći" da kineske vakcine protiv koronavirusa "što pre i u velikim količinama stignu do građana Srbije" ali i "molbu da u Srbiju što pre stignu i preostale naručene količine vakcina".

Kabinet predsednika Srbije je saopštio da je Vučić rekao da je ponosan što je Srbija prva od evropskih država dobila kinesku vakcinu i ukazao na to da građani Srbije „pokazuju duboko poverenje u kinesku vakcinu, a time i u kinesku državu i kineske stručnjake“.

U razgovoru sa ambasadorkom Čen Bo, Vučić je rekao i da se raduje učešću na Samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope koji će putem video-linka biti održan sledeće sedmice, naglasivši da „format saradnje 1+17, kao i inicijativu „Pojas i put“, smatra među najznačajnijim“ do sada.

U saopštenju se navodi da su na sastanku kojem su prisustvovali i predstavnici nadležnih ministarstava i javnih preduzeća, razmatrani tekući i budući zajednički infrastrukturni i drugi projekti i konstatovano da projekti prate predviđenu dinamiku.

Do kraja ove godine biće završena dva ključna infrastrukturna projekta – auto-put Preljina-Požega i brza pruga Beograd-Novi Sad za brzine do 200 km na sat, tokom ove godine planiran je početak radova na brzoj pruzi od Novog Sada do granice sa Mađarskom, na Fruškogorskom putnom koridoru i na auto-putu Beograd-Zrenjanin, a intenzivno se radi i na pripremi projektne dokumentacije za prvu fazu auto-puta od Beograda preko Duge Poljane do granice sa Crnom Gorom, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se po vrednosti izdvaja i projekat regulacije otpadnih voda u 65 gradova i mesta u Srbiji, kao i devet deponija, koji će trajno rešiti to pitanje i doprineti zaštiti životne sredine po važećim evropskim standardima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare