Vučić zove i opoziciju na razgovore – da li će i ko sesti naspram predsednika

Vesti 24. jan 202319:10 88 komentara

Predsednik Srbije najavio je da će nakon razgovora sa diplomatama iz Evrope i Amerike razgovarati i sa parlamentarnim strankama. Opozioni političari smatraju da Vučić pokušava da podeli odgovornost za ono što je pregovarao sam i pozivaju da se o takozvanom francusko-nemačkom predlogu raspravlja u Narodnoj skupštini.

Van Skupštine sa Vučićem nema razgovora, poruka je Miroslava Aleksića iz Narodne stranke, koji ukazuje da opoziciju nije zvao kada je Albancima predavao različite nadležnosti.

„Problem je u tome što jedan čovek, koji je ucenjen umešanošću u kriminalne i korupcionaške radnje, a u koje su i njegovi najbliži saradnici umešani, sada svoje lične ucene hoće praktično da svali na probleme koje ima Republika Srbija“, rekao je Aleksić.

POVEZANE VESTI:

Tekst sporazuma da bude dostupan javnosti, poručuje Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde i podseća da je njihova stranka predložila formiranje skupštinske komisije koja bi okupila sve relevantne činioce u društvu.

„Smatrajući da je pitanje Kosova i Metohije nadstranačko pitanje i da vredi pokušati da svi zajedno budu uključeni u definisanje sporazuma, inicirali smo ovakvo jedno telo upravo uoči ove situacije, pre faze nečega što deluje kao ultimatum, ali na žalost nije bilo sluha za to“, kaže ona.

Vanredna sednica Skupštine je potrebna što pre, a na njoj bi predsednik trebalo da izloži sadržaj francusko-nemačkog predloga, koji je u međuvremenu postao evro-američki, odnosno NATO predlog, poručuje Boško Obradović, lider Dveri.

„To je mnogo bolje nego pojedinačne konsultacije sa poslaničkim grupama van očiju javnosti u Predsedništvu. Zato su poslaničke grupe NADA, Zavetnici i Dveri-Patriotski blok danas zajednički zatražile održavanje hitne sednice parlamenta na kojoj bismo odbacili novi ultimatum sa Zapada“, poručio je Obradović.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac na sastanak neće ići. Veruje da je cilj da se u javnosti stvori utisak kako se Vučić konsultuje o važnim državnim pitanjima sa drugim političkim akterima.

„On se ne konsultuje ni sa kim, samo mu je potrebno da stvori takav utisak zbog suočavanja sa nepopularnim odlukama. On sve to radi isključivo radi opstanka na vlasti, a ne zbog nekog „nacionalnog jedinstva“. Ne može biti „nacionalnog jedinstva“ sa onima koji su ruinirali i opljačkali Srbiju, zarobili državu, medije i institucije, zadužili i naše unuke“, poručuje Lutovac.

Radomir Lazović iz poslaničke grupe Moramo kaže da će se, ukoliko do poziva dođe, odazvati.

„Ali važno nam je da istaknemo da ćemo se odazvati pozivu predsednika države, a ne Aleksandra Vučića lično. U prošlosti je bilo jako puno manipulacija u javnosti, pre svega od strane njega kada su ovi sastanci u pitanju“, rekao je Lazović.

Veruje da postoji namera predsednika da odgovornost za neuspele pregovore prebaci i na drugu stranu, a da građani Srbije praktično nemaju svog predstavnika u tim pregovorima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare