Vučićeva „bolna ruka“ može da izbegne potpisivanje, ali sprovođenje – teško

Vesti 20. mar 202319:05 95 komentara

Dogovor iz Ohrida je pravno obavezujući bez obzira na to što nije potpisan i biće deo pregovaračkog okvira na putu ka Evropskoj uniji Kosova i Srbije, poruke su međunarodnih predstavnika iz Vašingtona i Brisela. Poruke o nepotpisivanju i potpisivanju dva pregovarača su više za unutrašnju upotrebu, smatraju analitičari. Srbi na Kosovu zbunjeni jer nisu dobili jasnu poruku.

Ruka koja boli može da izbegne potpis ali teško i preuzete obaveze o primeni evropskog „Sporazuma o putu ka normalizaciji Kosova i Srbije“.

„Dogovor je pravno obavezujući u svakom smislu. Napredak u ispunjavanju dogovorenog ogledaće se u evropskom putu obe strane. Dakle, nije stvar u potpisu, već u obavezi koju su obe strane dobrovoljno preuzele. Obe strane su razumele šta se od njih očekuje i šta će dobiti“, rekao je Gabrijel Eskobar, izaslanik SAD za Zapadni Balkan.

„Što se tiče Kosova i Srbije imali smo dug razgovor koji je završen dogovorom koji će biti integralni deo evropskog puta za obe strane, biće deo pregovaračkog poglavlja. Dakle to je sada njihova obaveza i mi ćemo pažljivo pratiti implementaciju. Obe strane su se saglasile i obavezale da će to da urade“, rekao je Žozep Borelj, šef evropske diplomatije.

Evropa je odlučila da proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine na direktniji način poveže sa pregovaračkim okvirom u pregovorima sa Evropskom unijom, pojašnjava Bojana Selaković iz Nacionalnog konventa.

„Sada imamo jednu vrstu formalizacije tog nekog načina da se i jedna i druga strana pritisnu da ono što je trebalo da počne da se primenjuje još pre deset godina sada bude konačno i primenjeno“, kaže Selaković.

Insistiranje kosovskog premijera na potpisivanju i predsednika Srbije na tome da ništa nije potpisao vidi kao poruke koje su više namenjene za unutrašnju upotrebu. Evropska unija je, smatra, ipak jedna šargarepa koje političari u Beogradu i Prištini nisu spremni da se odreknu.

„A sada je situacija takva da je to deo pregovaračkog okvira i ako se to nekome ne sviđa može da kaže evo mi ne želimo pod tim uslovima da dalje nastavljamo pregovarački proces. Tako da je to ključna razlika u odnosu na prethodni period“, rekla je ona.

Razlike za sada nema u životu Srba na Kosovu. Posle Ohrida su zbunjeni, smatra Milica Andrić Rakić iz NVO Nova društvena inicijativa.

„Ništa od tih poruka koje su nama, u ovom trenutku, bile ključne nismo dobili. Nismo dobili razjašnjenja šta sa prostim stvarima, poput tablica. Dakle, zaista jedan vrlo razočaravajući ishod sastanka“, kaže Andrić Rakić.

Veruje da je moguć novi prostor za za različite interpretacije dve strane. Lopta je sada u dvorištu Brisela, smatraju naše sagovornice.

Pitanje je da li će Evropska komisija detaljno izveštavati o pregovaračkom procesu. Ako se ništa ne promeni, smatra Selaković, onda je pretežni interes svih aktera da ostane status kvo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare