„Vučićeva izjava o ‘hajci’ jeste pritisak, ali ne sme da utiče na poverenika“

Vesti 02. mar 202310:49 0 komentara

Nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović Škero ocenila je u Novom danu TV N1 da izjava predsednika Republike Aleksandra Vučića da se protiv višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića vodi "politička hajka", jeste vrsta pritiska. Predsednica Udruženja tužilaca Srbije Lidija Komlen Nikolić ukazala je, međutim, da stav predsednika Vučića ne sme da obavezuje poverenika za samostalnost tužilaca.

Protest podrške tužiteljkama Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojani Savović i Jasmini Paunović zakazan je za 15 časova, ispred Vlade Srbije. Obe su smenjene tokom istrage koje su vodile o malverzacijama u EPS-u, a odmah nakon što je Savović, kao zamenica tužioca, naložila hapšenje šest osoba.

POVEZANE VESTI:

Predsednik Vučić ocenio je, međutim, da se protiv tužioca Stefanovića koji je doneo odluku o premeštanju pomenutih tužiteljki, vodi politička hajka koja „nema veze sa kostolačkim ili bilo kojim drugim slučajem“.

Vida Petrović Škero rekla je da je takav komentar predsednika nedopustiv i jeste vid pritiska na rad organa.

„On je i ranije često imao komentare o predmetima. Naravno, kada si ti političar, i to od uticaja, to se jednostavno ne može“, poručila je nekadašnja predsednica Vrhovnog suda.

Komlen Nikolić je, međutim, istakla da stav predsednika Republike ne sme da obavezuje poverenika za samostalnost tužilaca.

„Ne ulazim u to šta je (Vučić) rekao. Vama deluje naivno, ali to jeste i bila ideja ustavnih protmena – vi morate da budete samostalni! Zašto su koleginice izašle i rekle nešto? Predstavljen je kolegama duh novih izmena, da će im dati mogućnost, alate, i idelana je prilika da se nešto kaže“, ocenila je.

Dodala je i da poverenik nije organ koji se bavi utvrđivanjem činjeničnog stanja u smislu suda.

„On treba da utvrdi postoji li neprimeren uticaj spolja ili iznutra, pozivam kolegu da ne ode u previše dug postupak. To nije ideja, nije svrha postojanja poverenika“, objasnila je Komlen Nikolić.

Ona je pozvala institucije da rade svoj posao, i da Državno veće tužilaca, pored utvrđivanja po predstavci tužiteljke Jasmine Paunović, ozbiljno razmotri disciplinsku odgovornost višeg tužioca u Beogradu.

Povereniku se obratio i sam tužilac Stefanović, tražeći zaštitu od napada medija i počitičara. Petrović Škero se, međutim, pita zašto se viši javni tužilac obraća povereniku kada nama konkretn predmet.

„Javnost ima pravo da kritikuje u pogledu funkcionisanja (Višeg javnog tužilaštva), a ne samog predmeta. Kako on može da ima pritisak ako ga neko kritikuje“, upitala je.

Dešavanja u Višem javnom tužilaštvu, prema njenim rečima, potvrđuju loš izbor tužuoca, a to je, kako je rekla, odgovornost države.

„Država je dovela do ovoga, izabrala je takve ljudi koji stoje na čelu svega toga – s jedne strane ćutolog, s druge strane čovek koji se ponaša kao vlasnik udruženja najamnih radnika“, upozorila je.

Komlen Nikolić je dodala kako se u ovom slučaju radi o „klasičnom primeru pritiska iznutra“, i kako je tužilac Stefanović u primeni jednog strogo monokratskog sistema, otišao korak dalje, u polje autokratije.

Podsetila je i da kada izmene Ustava i novi zakonodoavni okvir u potpunosti stupe na snagu, viši tužlac neće moći više da izlazi sa saopštenjima da jedan predmet ne pripada konkretnom zameniku tužioca, već Višem tužilaštvu.

Na pitanje da li će prisustovati današnjem protestu, Komlen Nikolić je rekla da svako ko oseća potrebu, treba da ide, ali da ona neće biti ispred Vlade, jer smatra da je protest trebalo održati ispred Državnog veća tužilaca, jer „ono odlučuje o celoj ovoj priči“, a podsetila je i da su na današnji protest pozivale i pojedine političke stranke, što se kosi sa tužilačkim kodeksom.

Petrović Škero je rekla da „politizacija uvek postoji“, ali da je ona pravda, jer kako je naglasila, svi građani, bilo da su članovi stranke ili pojedinačno, imaju javni interes da pokažu nezadovoljstvo sa načinom na koji funkcioniše Više javno tužilaštvo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!