Vučićeva „vakcina diplomatija“: Dobar marketinški potez ili stvarna pomoć?

Vesti 07. mar 202119:28 0 komentara

Vakcina diplomatija ne završava se samo dočekom vakcina na aerodromu u Beogradu, već predsednik Srbije Aleksandar Vučić određene količine nosi u susedne zemlje koje još nisu uspele da dobiju vakcine bilo iz kovaks programa bilo iz nekih drugih bilateralnih dogovora. Dobar marketinški potez ili stvarna pomoć?

Kutija Fajzer vakcina iz Srbije pre dve nedelje stigla je u Severnu Makedoniju, zemlju u kojoj za sada nema drugih vakcina. Protiv kovida 19 vakcinisalo se 2.300 ljudi.

povezane vesti

Vučić je tom prilikom izjavio: „Na engleskom to zvuči ovako ‘friend in need is a friend indeed’, dakle stvarni i pravi prijatelj je onaj koji vam se nađe i u teškim trenucima u nevolji kada vam je nešto potrebno a ne samo kada je uvek lako i lepo“.

Nekoliko dana kasnije premijerka Srbije Ana Brnabić povlači isti potez i odnosi u Crnu Goru 2.000 doza ruske Sputnji vakcine.

Sve što radi Aleksandar Vučić, radi zbog sopstevnog marketinga, ocenjuje novinar Ranko Pivljanin.

„Zapravo da je prvi interes bio onaj plemenitiji, ta kutija je mogla da ode i u drugoj pratnji i po snegu u Makedoniju i u Sarajevo, doduše u Crnu Goru je poslao premijerku Anu, ali on zna da će slike sa tih događaja koristiti za svoja gostovanja i druge svrhe ne bi bile upečatljive sa drugim junacima kao što su sa njim u glavnoj ulozi“, kaže Pivljanin.

Najviše komentara izazvao je poklon vakcina koji je predsednik Srbije odneo u Sarajevo. Marketinški strulnjaci iz Bosne i Hercegovine krive svoju vlast što nije bila sposobna da na vreme, kako kažu, nabave vakcine.

„Ovde se postavlja pitanje ko će biti odgovoran za živote koji se gube nečijom nesposobnošću. Dok su krali, bilo je dobro – imamo mi neku crkavicu, živećemo – pa nek kradu, ali sada kradu živote ljudima i pitanje je da li će neko odgovarati za to i to je ono što je bitno, ne ono što nam kažu susedi, istočni ili zapadni jer mi nemamo odgovore ovde“, ocenjuje stručnjak za marketing iz BIH Una Bejatović.

I građani Sarajeva ovom poklonu iz Srbije gledali su u zube:

„Katastrofa jer nama to treba, nama to stvarno ne treba pre bi umrla nego primila tu vakcinu koju je on donirao“.
„Kao čin dobre volje hvala mu, ali mislim da je naša vlast trebalo više da uradi i nabavi sama vakcine“.
„Politika“.
„A da li biste primili tu vakcinu? “
„Ne verujem“

Ukupno 5.000 zdravstvenih radnika u Bosni i Hercegovini dobilo je priliku da se lakše bore sa koronom, oni koji su prihvatili da prime Astra Zeneku iz Srbije koju je naša zemlja kupila preko Indije.

„Srbija je odbila pomoć od Bosne i Hercegovine tokom pandemije za Sandžak, 50 hiljada evra, to je otprilike ta cifra koliko koštaju i donirane vakcine i onda vidimo da naši nemaju to dostojanstvo jednostavno što nisu sposobni da se brinu za svoje građane i prinuđeni su da prime ovakve donacije“, kaže politička analitičarka iz BiH Ivana Marić.

Srbija za sada najviše ima kineskih Sinofarm vakcina, ali dogovor sa Kineskim vlastima ne omogućava da vakcine koje se prodaju našoj zemlji iz nje putuju nekom drugom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!