Vučićeve reči slutile na „Mićin“ kraj na čelu EPS-a, ali smenjeni neki drugi

Vesti 15. dec 202119:05 153 komentara

Potpuni kolaps, katastrofa - tako najviši državni zvaničnici opisuju ono što se dogodilo u energetskom sistemu Srbije. Iako je predsednik Srbije pozvao na odgovornost i vršioca dužnosti direktora EPS-a, Milorad Grčić za sada je smenio četiri direktora tog preduzeća. Sam nije ponudio ostavku, a u Transparentnosti Srbija tvrde da ni ne može, jer mu je mandat istekao pre 4,5 godine.

„Gde je Grčić? Ne znam šta bih ti rekao, Mićo“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić v.d. direktoru EPS-a.

Ono što je predsednik rekao Mići na otvorenoj sednici Vlade, delovalo je kao da mu svira kraj na čelu najvećeg javnog preduzeća u Srbiji.

Vučić: Nadam se da si tu svestan i sopstvene odgovornosti.

Grčić: Potpuno sam svestan svega.

Vučić: Očekujem Grčiću i tvoju reakciju, kad god hoćeš, danas, sutra ili bilo koji drugi dan.

Grčić: Jasno mi je i razumemo sam.

POVEZANE VESTI

Razumeo je MIlorad Grčič da dan kasnije treba da smeni četiri direktora u EPS-u. Ne i da sam da ostavku.

„Zbog propusta u radu biće smenjeni Dejan Jevtić, izvršni direktor za proizvodnju uglja, Milan Mišković, direktor proizvodnje uglja u RB „Kolubara“, Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije i Goran Lukić, direktor proizvodnje energije u ogranku TENT“, navodi se u saopštenju EPS-a.

I tu se Grčićeva lista, za sada, završava. Resorna ministarka listu odgovornih još pravi.

„Propust svakako postoji i o tome mora da se nakon ovoga… Milsim da ima više odgovornih u tom lancu nije to samo direktor, ali svakako uprava EPS-a u ovom trenutku da“, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

RTS: Jeste li vi kao resorna ministarka napravili propust i da li se osećate odgovorno?

Mihajlović: Kad se napravi analiza ako je i to, nikakav to problem nije.

Najveći problem je kadiranje, nemaju dilemu u sindikatu zaposlenih na površinskim kopovima.

„Ja sam tog Milorada Grčić uveo prvi put u kop. On je ušao, pitao šta je ovo, šta je ovo, šta je ovo. Takav je čovek vodio Kolubaru, vodio EPS i zato smo došli dovde“, kaže predsednik Sindikata površinskih kopova Dragan Radojčić.

„Ne mogu partijski kadovi da vode ozbiljne firme. Ja razumem i to da imate neki partijski kadar kome treba da se odužite. Pa stavi ga za savetnika, ovde dovedi čoveka plati ga 50.000 evra mesečno, ja sam uvek bio za to. Ali nećeš imati ovakvu štetu“, smatra predsednik kluba „Privrednik“ Zoran Drakulić.

Osim što je partijski, Milorad Grčič je kadar koji se lažno predstavlja, tvrde u Transparentnosti Srbija. Objašnjavaju da mu je mandat vršioca dužnosti direktora, koji po zakonu traje 12 meseci, prestao još u martu 2017. Zbog toga Grčić ne može ni da da ostavku, ni da bude smenjen. Vlada jedino može da konstatuje da mu je mandat istekao pre četiri i po godine, navode u Transparentnosti.

Ali Vlada, direktori i guvernerka, instrukcije dobijaju sa druge adrese.

Vučić: Slušaj me Bajatoviću. Napravite plan Atlagiću. Pojačajte proizvodnju. Siniša, ovo razgovarajte da budemo uvek spremni da intervenišemo u svakom trenutku. Imate li vi nešto da kažete.

Tabaković: Unpared sagledavate događaje, a mi Vas pratimo.

Vučić: Cico, samo mi reci.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare