Vučićevo „ne“ Bonskim ovlašćenjima, Dodika sačekale sankcije po povratku kući

Vesti 15. apr 202219:0957 komentara

Primena Bonskih ovlašćenja ubrzala je komunikaciju u trouglu Sarajevo-Beograd-Banjaluka. Samo 24 sata posle sastanka sa visokim predstavnikom za BiH Kristijanom Šmitom, predsednik Srbije razgovarao i sa Miloradom Dodikom. Zaključio je da Srbija neće i ne može da prihvati Bonska ovlašćenja. U kojoj meri srpski član Predsedništva BiH svojim stavovima, a u trenutku rata u Ukrajini, otežava potencijalni zaokret Beograda u spoljnoj politici?

Šmit odsvirao kraj, Dodik nastavio da igra, pa dobio žuti karton. Prognoze da mu u drugom poluvremenu u Beogradu sledi i drugi žuti karton, pale su u vodu, ako je suditi po prvoj rečenici ispod zajedničke fotografije: „Veza nikada snažnija i niko, nikada, neće moći da je poremeti“.

„Predsednik Dodik preneo je predsedniku Vučiću da se na njega i Republiku Srpsku vrše veliki pritisci po pitanju unutrašnje političke situacije u BiH, dok je predsednik Vučić rekao da Srbija neće i ne može da prihvati primenu Bonskih ovlašćenja, niti uvođenje sankcija rukovodstvu Republike Srpske, te da će raditi na daljoj pomoći narodu RS, uz poštovanje integriteta Srpske u okviru BiH“, saopšteno je nakon sastanka.

Povezane vesti

A veče pre puta u Beograd, Dodik otvorio dušu na stranačkom skupu u Bijeljini. U javnosti se srpski član Predsedništva BIH slagao sa Vučićevom neutralnom politikom u odnosima Rusije i Zapada, a onda su se, barem je tako Dodik pomislio, sve kamere isključile.

„Pošto ovde nema novinara: ‘Živela Srbija, živela Rusija, živela Republika Srpska'“, poručio je Milorad Dodik na stranačkom skupu.

„Čini mi se da svoju poziciju Dodik mnogo više gradi na podršci koju dobija od Vladimira Putina, nego na podršci koju dobija od Aleksandra Vučića… Jer je apsolutno da je ovakav Dodik balast Vučiću u trenucima kada on pokušava da promeni svoju spoljnu politiku, odnosno da se vrati onome što treba da bude pozicija Srbije, a to je Srbija na Zapadu“, ocenio je spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

A Zapadu se sa početkom rata u Ukrajini fokus pomerio i na BIH, a i Rusija je gleda kao krizno područje. Srbiji se više ne toleriše neprilagođavanje – sankcije Moskvi su ultimatum, zaključuju u Centru za spoljnu politiku.

„Pritisci će se nastaviti što duže bude trajao rat u Ukrajini, pritisci će se pojačavati. Ovo jeste neka vrsta noćne more za našu spoljnu politiku, a s druge imate i pritiske Rusiji kojoj odgovara da Srbija ostane jedina zemlja u Evropi koja joj nije uvela sankcije“, smatra Suzana Grubješić, potpredsednica Centra za spoljnu politiku.

A sankcije dočekale Dodika po povratku kući. Zbog podrivanja dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BIH, Nemačka kažnjava zvaničnike Republike Srpske. Sankcije se odnose na infrastrukturne projekte vredne 105 miliona evra.

Komentari

Vaš komentar