Vučković: Eventualno članstvo Kosova u SE presedan i za samu tu instituciju

Vesti 11. apr 202414:49 2 komentara
FREDERICK FLORIN / AFP

Generalna sekretarka Fondacije Centar za demokratiju Nataša Vučković izjavila je da će eventualno članstvo Kosova u Savetu Evrope biti presedan i za samu tu instituciju, jer bi Komitet ministara prihvatanjem Prištine u članstvo prekinuo politiku neutralnosti unutar te organizacije.

Vučković je navela da će 16. aprila na dnevnom redu plenarnog zasedanja Parlamentarne skupštine SE biti razmotrena odluka Političkog komiteta o zahtevu Kosova za članstvo u toj organizaciji.

Rok za prijavu za raspravu je u ponedeljak, pa ćemo tokom popodneva znati kako će sve to izgledati, dodala je ona.

U ponedeljak popodne će zasedati i poslaničke grupe, koje bi trebalo da zauzmu stavove o tom pitanju, rekla je Vučković, uz napomenu da to mišljenje nije obavezujuće za poslanike, ali je praksa da se većinska odluka poštuje.

Vučković, koja je do 2016. godine bila poslanik Srbije u PSSE, navodi da će i zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova, među kojima je i Srbija, imati svoje učesnike u debati i protiviti se članstvu Prištine.

Pročitajte još

Prema njenim rečima, tim koji je formirala Srbija kako bi vodila kampanju protiv Kosova u SE je koristan i treba da učini sve što je moguće kako bi sprečio postizanje većine na zasedanju PSSE, a potom i Komitetu ministara.

Ono što je, međutim, naša realnost je da je Srbija usmeno prihvatila Briselski sporazum pre godinu dana, koji u tački četiri predviđa da se Beograd ne protivi članstvu Prištine u međunarodnim organizacijama.

Bez obzira što sporazum nije potpisan, Srbija je obavezna da ga primenjuje i zato je pitanje u kojoj meri će moći da se zalaže za svoje stavove, predočila je Vučković.

Smatram da je to neophodno i kao što svaka država vodi računa o svojim nacionalnim interesima, to mora da čini i Srbija naredne nedelje, naglasila je ona.

Vučković upozorava da se, u slučaju da se ne onemogući postizanje većine u PSSE za članstvo Kosova, postavlja presedan koji podrazumeva da Priština počinje da deluje unutar SE.

Imaćemo delegaciju Kosova u PSSE, u komitetima, pokrenuće se proces monitoringa, pa će sve zemlje koje ne priznaju nezavisnost Kosova morati da usklade svoje delovanje sa tim novim pojavama, uključujući Srbiju, predvidela je ona.

Ukoliko Komitet ministara SE prihvati odluku PSSE i Kosovo postane član, time Komitet prekida politiku neutralnosti unutar SE, što je vrlo teška posledica, konstatovala je Vučković.

Pročitajte i

Vučković je rekla da ne može da predvidi šta će uraditi vlast u Beogradu, ali izlazak iz članstva SE bi bila veoma teška odluka.

Poštovanje konvencija te organizacije je važan stepenik na evropskom putu Srbije, jer su deo pravnih tekovina Evropske unije, dok sa druge strane, oduzeli bismo svojim građanima priliku da zaštite svoja prava pred Evropskim sudom za ljudska prava, rekla je ona.

Prema rečima Vučković, druga mogućnost je neučestvovanje u radu SE, ali to je vrsta bojkota.

U tom slučaju, navela je ona, uvek je problem šta će biti izgovor i opravdanje da se vratimo u rad tih tela, odnosno kako delovati i novim okolnostima koje su presedan i za sam SE.

Vučković je podsetila da Srbija smatra Kosovo i Metohiju delom svoje teritorije, ali bez obzira na to, građani koji tamo žive nisu imali mogućnost obraćanja sudu u Strazburu.

Oni bi to članstvom Kosova to dobili, ali je važno na koji način deluje pravni sistem na Kosovu, jer je Evropski sud za ljudska prava poslednja instanca, kada su svi lokalni pravni mehanizmi iscrpljeni, objasnila je Vučković.

Uvek je dobro da građni imaju vise mogućnosti, ali gledano iz ugla Srbije, naredne nedeljeimamo veće prioritete na nivou zaštite nacionalnih interesa , zaključila je Vučković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare