Vujičić: Predstavljanje Statuta ZSO bilo neprijatno, Kurti i Bisljimi dobacivali

Vesti 02. maj 202320:23 53 komentara
ZSO, Kosovo
N1/arhiva

Šefica Upravljačkog tima Danijela Vujićić izjavila je novinarima u Briselu da je na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija koji se održava pod okriljem EU, predstavila Nacrt statuta Zajednice srpskih opština. Predstavljanje je, kako je istakla, proteklo neprijatno zbog dobacivanja prištinske delegacije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastaju se večeras u Briselu, u okviru nove runde dijaloga pod okriljem EU.

Na početku današnjeg sastanka uvojena je Deklaracija o nestalim licima, a zatim je predstavljen prvi Nacrt statuta ZSO koji je izradio Upravljački tim koji čine četiri osobe iz srpske zajednice, a na čijem čelu je narodna poslanica u Skupštini Srbije Danijela Vujičić.

Vujičić je novinarima u Briselu rekla da je za 30 minuta koliko je EU dala za format razgovora na visokom nivou, bilo nemoguće predstaviti svih 67 članova i devet poglavlja Statuta

„Veliki je posao na samoj delegaciji da član po član to iščita, i da eventualno strane iznesu primedbe“, dodala je ona.

Istakla je, međutim, da su ona i njena koleginica iz Upravljačkog tima Jelena Belović doživele neprijatnost, jer su predstavnici Prištine – premijer Aljbin Kurti i šef pregovaračkog tima Besnik Bisljimi – stalno dobacivali i podrugjivo se podsmehivali.

Rekla je da je „haos nastao“ odmah po njihovm ulasku u prostoriju kada je im je predsednik Vučić rekao: „Gde ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije“, na šta je, kako je kazala, prištinska delegacija burno reagovala.

Da nije bilo predsednika Vučića koji na je stao u zaštitu, nastao bi haos, poručila je Vujičić.

Podsetila je i da je Nacrt statuta ZSO izrađen još pre pet godina, u periodu od aprila do avgusta 2018. godine, i da su o tom dokumentu konsultovani gradonačelnici svih opština, akademska javnost i eskperti iz različitih oblasti.

„I to su bili okviri Upravljačkog tima, naši okviri da u Nacrt statuta uključimo četiri sporazuma postignuta u dijalogu“, rekla je Vujičić, precizirajući da se radi o tri sporazuma postignuta 2013. godine, i jednom iz 2015.

„Mi smo se striktno držali svog okvira i mi smo to uradili, i verujte mi, Statut je odličan“, navela je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare