Vujović: Godina ulaganja u ekologiju i rešavanja problema u toj oblasti

Vesti 05. jun 202116:096 komentara
Izvor: Tanjug / Jadranka Ilić

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović poručila je povodom Svetskog dana zaštite životne sredine koji se tradicionalno obeležava 5. juna, da će ovo biti godina ulaganja u ekologiju i rešavanja decenijskih problema u toj oblasti.

Irena Vujović je naglasila da je cilj države da u narednom periodu ukloni sav istorijski otpad na svojoj teritoriji – do nultog stanja životne sredine, saopštilo je Ministarstvo.

„Po prvi put će se čistiti kompletne lokacije na kojima je skladišten takav otpad, što je do sada rađeno samo parcijalno“, rekla je ona i istakla da će se time zatvoriti poglavlje nebrige o opasnom istorijskom otpadu, dok će se tekući opasan otpad još strožije kontrolisati kako bi se zaštitila životna sredina i zdravlje građana.

Ona je poručila da Srbiju u narednih pet godina očekuju najveće zelene kapitalne investicije ikada, koje će promeniti ekološku sliku zemlje na bolje.

Ključni prioriteti su, kako je navela, borba sa zagađenjem vazduha, pravilan tretman otpadnih voda i upravljanje otpadom.

Istakavši da je Srbija zemlja bogata prirodnim lepotama i da svi zajedno moramo da se trudimo da sačuvamo prirodu za generacije koje dolaze, Irina Vujović je kazala da je zato jedan od glavnih zadataka da se razvije svest da je životna sredina samo jedna i da od našeg odnosa prema okolini zavisi i kakav ćemo kvalitet života imati.

Komentari

Vaš komentar