Vujović: Individualna ložišta veoma doprinose zagađenju, rešenje u subvencijama

Vesti 04. dec 202214:1511 komentara
Izvor: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da individualna ložišta u velikoj meri doprinose aerozagađenju i da su subvencije za prelazak na ekološki prihvatljivije energente jedna od mera za bolji kvalitet vazduha, saopštilo je Ministarstvo.

Uz podršku države u prethodne dve godine zamenjen je veliki broj kotlarnica u toplanama, javnim ustanovama i domaćinstvima, koje su mahom stare 50 i više godina, rekla je Vujović posle obilaska kotlarnice stambene zgrade u Ulici Franje Kluza, u kojoj su uz subvenciju Ministarstva zamenjeni kotlovi na ugalj i omogućeno efikasnije i ekološki prihvatljivije grejanje.

Vujović je navela da se 38 stanova u ovoj zgradi gotovo 55 godina grejalo na ugalj, a da će sa novim kotlovima na pelet građani imati komfornije grejanje, bez čađi i štetnih čestica u vazduhu, kako je to bilo prethodnih decenija.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Prema njenim rečima, benefite ovog projekta, pored stanara čiji je dugogodišnji problem rešen, osetiće i građani koji žive u okolini, jer će i vazduh biti čistiji.

„U narednim godinama odvajaćemo još veća sredstava za subvencije, kako bismo ubrzali sprovođenje projekata u gradovima i opštinama i unapređivali kvalitet vazduha u našoj zemlji“, rekla je Vujović i pozvala lokalne samouprave da kandiduju projekte na konkursima Ministarstva i sledeće godine.

Komentari

Vaš komentar