Vujović: Moramo podići svest građana o zaštiti životne sredine

Vesti 10. feb 202110:288 komentara
Irena Vujović, Maja Popović
Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka zaštite životne sredune Irena Vujović ocenila je da je dobro je što se poslednjih meseci govori o aerozagađenju u Srbiji, jer se tako "podiže svest građana da pređu na energetski efikasnija goriva koja manje zagađuju životnu sredinu".

„Moramo zajedno podići svest građana. Pokupiti otpad za sobom i paziti na životnu sredinu, veliki broj ljudi ne vodi računa o tome“, kazala je Vujović u programu televizije Prva.

Problem aerozagađenja je „višedecenijski“ i potrebna su velika sredstva da bi se taj problem rešio, te se mora ići „korak po korak“, dodala je.

Vujović je kazala će zamena kotlarnice „u jednom od glavnih zagađivača u Srbiji“ – Kragujevcu, početi nakon grejne sezone, u aprilu ili početkom maja.

Rekla je i da je potrebno nabaviti i više automatskih mernih stanica za Beograd i druge gradove u Srbiji.

O aerozagađenju se najviše govori u Beogradu, ali ostali gradovi i opštine imaju i druge probleme, napomenula je ona.

„Ne možemo izdvojiti jedan problem i reći da je to najveći, već moramo raditi paralelno i kada je u pitanju aerozagađenje i uklanjanje čvrstog otpada“, kazala je ministarka.

Vujović je rekla da su fabrike za preradu otpadnih voda potrebe gotovo svih opština u Srbiji, kao i prateća kanalizacija.

Komentarišući slučaj otpada u Potpećkom jezeru, Vujović je kazala da je za otklanjanje tog otpada bilo potrebno četiri nedelje i da je u toku formiranje javne grupe sa svim opštinama koje se nalaze na obalama reke Lim, kao i pojačana kontrola da se ne bi pravila divlja deponija i dodatno zagađivala reka.

Komentari

Vaš komentar