Vujović: Na staroj deponiji u Vinči ne odlaže se više komunalni otpad

Vesti 26. avg 202111:48 > 13:49 9 komentara
Ministarstvo životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da se na staroj deponiji u Vinči ne odlaže više komunalni otpad, kao i da će ona biti sanirana.

„Ono što je važno za Beograđane, jeste da se komunalni otpad više ne odlaže na staroj deponiji, na kojoj se nepravilno odlagao poslednjih 40 godina i da će ta deponija biti sanirana. Zamolila sam privatne partnere da poštuju ugovorne rokove, ali i da taj veliki posao pokušaju da završe pre roka. Ministarstvo zaštite životne sredine je dalo sve potrebne dozvole za rad nove deponije, na kojoj se sada odlaže komunalni, građevinski i inertan otpad“, rekla je Vujović, nakon obilaska centra za upravljanje otpadom u Vinči, zajedno sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem i predstavnicima kompanije Beo čista energija.

Povezane vesti

Vujović je dodala da se u Vinči grade moderna postrojenja, a kada Grad Beograd i privatni partner kompletno realizuju projekat, Beograd će dobiti savremeni centar za upravljanje otpadom, saopšteno je iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

„Ministarstvo koje vodim ubrzano radi i na projektima izgradnje osam regionalnih centara za tretman otpada po najvišim standardima. Već u prvom kvartalu 2022. godine, raspisaćemo tender za prva četiri regiona: „Kolubara-Kalenić“, Sombor, Nova Varoš i Užice. Krećemo sa radovima sledeće godine i trudićemo se da ih maksimalno ubrzamo, jer nam je cilj da gradimo bolju i čistiju budućnost za generacije koje dolaze – rekla je Vujović.

Milovanović: Od komunalnog otpada – struja i grejanje

Direktor preduzeća Beo čista energija Vladimir Milovanović izjavio je da su počeli istražni radovi za stabilizaciju velikog klizišta u „telu“ stare deponije u Vinči i da će ta kompanija raditi na oslobađanju akumuliranih voda i gašenju dubinskih požara, koji imaju potencijal da se razgore u određenim okolnostima.

Milovanović je, najavio da posle tih radova počinje prekrivanje različitih slojeva mineralnim materijama, saopštio je Beoinfo.

Naglasio je da deponijski otpad predstavlja izvor obnovljive energije.

„Ovde ćemo rešiti mnoge ekološke probleme, a nećemo napraviti nove. Gde ima sagorevanja ima i emisije dimnih gasova, ali ti gasovi iz elektrane na komunalni otpad biće tretirani najboljim raspoloživim tehnologijama“, kazao je Milovanović.

Dodao je da će se od komunalnog otpada proizvoditi električna energija, koja može da pokrije oko pet odsto potrošnje domaćinstava, kao i toplotna energija, koja može da zadovolji oko deset odsto potreba beogradskih domaćinstava.

Beoinfo

Vesić je rekao da je, prema proceni Gradskog zavoda za javno zdravlje, za 44 godine postojanja iz stare deponije u atmosferu emitovano više od četiri milijarde kubika metana, što se, kako je istakao, više neće dešavati, i to je najveći dobitak za građane Beograda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare