Vukadinović: Ili radikalizacija protesta ili što pre napraviti dogovor

Vesti 05. jun 202311:13 92 komentara

Poziv na dijalog koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio opoziciji jeste ''vruć krompir'' ali pristanak na pregovore ne bi značio nužno izdaju ni kapitulaciju, već mogućnost da se razgovara o izbornim uslovima koji će dovesti barem do neizvesne utakmice, izjavio je politički analitičar i urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović.

“Morate ili da pravite revoluciju ili sa tom snagom koju imaš ulaziš u pregovore. Razgovor sa nosiocima vlasti ne mora da bude ‘dil ili izdaja’, već načln da razgovaraš sa određene pozicije moći. To ne bi bila kapitulacija i izdaja nužno. Ili se ide na radikalizaciju protesta ili na to da što pre napraviš dogovor“, rekao je Vukadinović za Novi dan.

On je podsetio da se sa protesta čula parola “Vučiću odlazi“ i ocenio da je način da se do toga dođe, razgovor o nekim izbornim uslovima koji će dovesti do barem neizvesne ili ravnopravne utakmice.

Sličnog stava je i Dušan Milenković iz Centra za društeni dijalog i regionalne inicijative koji je rekao da bi opozicija trebalo da izađe na pregovore i postavi zahteve.

To su kako je ocenio, zahtevi koji oni traže od Vučica i mogu “komotno“ da odu i postave konkretne rokove.

“Opozicija i građani diktiraju političku dinamiku u ovom trenutku“, rekao je Milenković.

Vukadinović je rekao da nastupi predsednika Srbije deluju politički šizoidno i čini se da se retorički i verbalno vraća na fabrička podešavanja i stavlja u ulogu žrtve.

“On je uvek žrtva, sad je u fazi uloge žrtve kao (Slobodan) Milošević, nekada je kao (Zoran) Đindjić, ali uvek je žrtva“, rekao je Vukadinović

Veči deo poruka koje dolaze od Vučića, prema oceni Vukadinovića deluju komično ili zabrinjavajuće i namenjene su njegovom biračkom telu.

Ponavljanje predsednika Srbije da neće pristati na prelaznu vladu dok je živ, Milenković vidi kao skretanje pažnje sa zahteva građana.

N1

Prema njegovim rečima, Vučić želi da pokaže da su ljudi koji protestuju usmereni na dekonstrukciju sistema i države.

‘Želi da se prikaže da imaju rušilačku nameru prema celom sistemu, “a sve što je usmereno rušilački je protiv Srbije i srpskog naroda“, naveo je Milenković.

Vukadinović sa druge strane kaže da “cika na prelaznu vladu“ može da se gleda kao premeštanje fokusa ali ih možda zaista i brine.

“Ono sto nas treba da brine je da nešto što je legitiman način izlaska iz krize, predsednik predstavlja kao nešto što je “ravno ubistvu i katastrofi“.

Zahtev dela opozicije za formiranje prelazne vlade, po oceni Vukadinovića, ne može biti povod za ovakvu dramu.

Milenković je rekao da je vlast načinila niz pogrešnih koraka koji su doveli do toga da narod “besan i ljut“ sve više izlazi na ulice, a da o tome govori i činjenica da na televizijama sa nacionalnim frekvencijama nije bilo specijalne emisije u vreme poslednjeg protesta protiv nasilja.

“Konačno shvataju da ne sme više toliko grešaka da se pravi. Shvatili SU da moraju da smanje gas kada je u pitanju komunikacija preko režimskih medija“, istakao je Milenković.

Saglasan u oceni je i Vukadinović koji kaže da je Vučiću neko konačno rekao da takve emisije znače “dolivanje ulja na vatru“ pa je povukao ručnu.

On je naveo i rezultate istraživanja koji obuhvata period od početka maja do 10. maja i da je Srpska napredna stranka zabeležila pad od oko dva procenata – sa 38 na 36.2 odsto za mesec dana, što je ocenio zabrinjavajućim.

Prema njegovoj oceni, kada bi sada bili izbori mislim da bi opozicija dobila Beograd, ali da bi kada je reč o Srbiji prvi put mogli da imamo neizvesnu utakmicu, ako bi izbori bili na jesen.

Milenković smatra da Vučiću u ovom trenutku ne odgovaraju izbori jer je u ozbiljnim političkim krizama.

“Septembar nije njegov. Sa te tačke gledišta, nije dobro da budu izbori“, rekao je Dušan Milenković.