Vukadinović: Rezultati referenduma udarac za vlast

Vesti 17. jan 202211:3638 komentara
N1

Politički analitičar Đorđe Vukadinović izjavio je da su preliminarni rezultati referenduma o promeni Ustava, naročito u većim gradovima gde je većina izašlih građana glasala protiv, "udarac za vlast" i da pokazuju da u Srbiji postoji značajna masa kritičke javnosti, ljudi koji misle svojom glavom.

Vukadinović je za agenciju Beta izjavio da ni vlast ni opozicija nisu očekivali tako veliki procenat građana koji su se na referendumu izjasnili protiv promene Ustava, sa obzirom na „mašineriju“ vlasti koja je svoje birače pozivala da glasaju „da“ za promenu ustava, i na pozive dela opozicije da se referendum bojkotuje.

„Izlaznost je na nivou očekivanog s obzirom na pozive na bojkot i na generalno slabu zainteresovanost javnosti za ovu tematiku, ali rezultati su iznenadili skoro sve, uključujući i vlast i opoziciju, bez obzira što će svi naći razloge za objavu i izražavanje zadovoljstva. Mislim da vlast nije očekivala tako veliki procenat protiv. S druge strane, i deo opozicije koji je pozivao na bojkot nije očekivao da će biti toliki procenat onih koji su protiv, jer možda ne bi doneli odluku o bojkotu“, rekao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, opozicija se na primeru referenduma ponašala „kao da je u magli“, jer nisu prepoznali da postoji „masovna kritička javnost“ koja se ne ponaša „kao lutke na koncu prema njihovim višim zamislima i planovima“, povodom njihovih poziva na bojkot, zbog čega su „ostali po strani“.

„Referendum je relativna pobeda ovih nestranački organizovanih građana koji pokušavaju da misle svojom glavom, koji su pokazali snagu na koju i vlast i opozicija moraju računati“, kazao je Vukadinović.

Komentari

Vaš komentar