Vukčević: Na vlasti je anti-haški lobi, Mladić je ratni zločinac

Vesti 12. nov 202113:24 31 komentara
N1

Prvi tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je bivši zapovednik Vojske Republike Srpske Ratko Mladić ratni zločinac i da Srbija, kao članica UN, ne može da ne poštuje odluke Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde.

Povezane vesti:

„Ne možemo da licitiramo s tim. Haški tribunal, kakav-takav, je organ UN, i mi moramo njegove odluke da priznajemo“, rekao je Vukčević u emisiji Studio Live na N1.

Istakao je da nije moguće „da kažemo ’mi ne priznajemo’“, kao što na televizijama sa nacionalnom frekvencijom tvrdi „dosta ljudi koji su potpuno neobrazovani“.

Nakon incidenata u Beogradu, koji su usledili nakon što je zabranjen skup na kom je trebalo da bude uklonjen mural Ratka Mladića, Vukčević pozvao je na potpisivanje apela “Zločin je zločin!” protiv veličanja ratnih zločinaca, i upozorio da takva politika gura Srbiju u nove sukobe.

U apelu, za koji Vukčević kaže da ga je do sada potpisalo 450 viđenih ljudi, navedeno je i da je „država Srbija izložena pokušaju vraćanja u ratne devedesete godine prošloga veka“.

Vukčević za N1 kaže da je netačno da stanari zgrade u Njegoševoj ulici treba sami da uklone mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, već da „država ne sme da dopusti da tu siledžije rade to što rade“.

„Ne možemo da imamo u centru Beograda mural čoveku kakav je bio Ratko Mladić“, rekao je Vukčević, dodajući da ministarka pravde i tužiteljka za ratne zločine treba da reaguju.

Na pitanje šta bi bila pravovremena reakcija nadležnih, bivši tužilac kaže – da se mural ukloni odmah.
Za mural kaže da je posledica „politike koja se vodi određeno vreme“.

„Ovde je na vlasti anti-haški lobi, i zbog toga se to i dešava. Vrše se razni falsifikati“, rekao je on.

Vučić kontaminirao dokaze protiv Nasera Orića

Vladimir Vukčević je kazao da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić meša u sudske postupke i iznosi podatke koji su službena tajna, navodeći slučaj kada je Tužilaštvo za ratne zločine pokušavalo da pokrene postupak protiv nekadašnjeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici Nasera Orića.

„Mi smo došli do svedoka kog smo stavili pod zaštitu, koji je njegov ratni drug… međutim onda je došlo šta je došlo i kontaminirani su dokazi, ovaj čovek se uplašio za svoju sudbinu“, rekao je Vukčević.

Na pitanje kako mu izgleda rad Tužilaštva za ratne zločine danas odgovara – „ne izgleda mi nikako“. Za tužiteljku Snežanu Stanojković kaže da „nije kompetentna“.