Vuksanović: Izvršitelji me izbacuju iz kuće koja ne postoji 22 godine

Vesti 23. jun 202209:37 > 09:46 47 komentara

Građani su se jutros okupili u Prilepskoj ulici u beogradskoj opštini Savski venac kako bi još jednom sprečili izvršitelje da isele porodicu Vuksanović iz kuće na toj adresi. Vojislav Vuksanović, član porodice, za N1 objašnjava da je kuća u kojoj živi trenutno u sudskom procesu, a da ga izbacuju iz kuće koja je bila na tom mestu i koja ne postoji 22 godine.

Građani su se okupljali od 6h jutros kako bi sprečili ovo iseljenje, javlja reporter N1.

Vojislav Vuksanović iz ZA Krov nad glavom navodi da ne može čak ni da se kaže da su građani sprečavali izvršenje jer „predmet izvršenja iz te sudske presude ne postoji“.

„I to sam ja rekao izvršitelju koji je došao. Oni ovde idu na neku meni neverovatnu varijatnu, na neku vrstu bahatosti. On čovek dolazi i kaže – ja sam došao da izvršim… Ja kažem – nema problema, samo mi recite koji je predmet sudske presude. Međutim, predmet sudske presude je kuća od 66 kvadrata s koja je srušena 2000. godine. I to su poverioci koji su unajmili Mirjanu Dimitrijević, sami rekli na ročištu pre 10 dana. To smo joj dostavili kao krajnji dokaz, jer već ima veštačenje dva veštaka, dokazivano je to već. Ova kuća pred kojom stojimo, trenutno je predmet suđenja pred Višim sudom i određuju se vlasnički odnosui pred novim objektima. Čak je sud rekao da se sada veštači koja je razlika između starog i novog objekta. Oni imaju presudu za nepostojeći“, rekao je.

Identifikacija predmeta izvršenja je posao izvršitelja i to je jedna greška i siva zona, ocenjuje Vuksanović objašnjavajući da sud donese presudu za nešto, a da izvršitelji to nešto pronalaze na terenu. „Oni ovde imaju otprilike presudu koja bi glasila: zgrada na adresi – neki stan i vi dođete i izaberete stan koji hoćete. Nema objekta, nema kvadrature, otrpilike im stoji – kuća na ovoj adresi. A ovde ima tri kuće, u katastru, na ovoj adresi. Ništa nije definisano – to je prva stvar. A ako odemo dalje u dokazivanje – predmet  izvršenja, odnosno kuća sagrađena 1928. je srušena pre 22 godine“, navodi Vuksanović za N1.

Navodi da taj problem postoji od 2015. godine, da je dolazilo dvoje izvršitelja i da se stiče utisak, na osnovu onoga što se od njih čulo, da „od  kreativnog tumačenja zavisi da li će neko biti izbačen na ulicu ili ne“.

On kaže da njegova porodica tu živi od 1936. godine. „Baba i deda od moje babe… Ja sam ovde rođen, rođena je moja majka, kuća se srušila 2000. i tada je sagrađena ova nova. Tada su se pojavili neki naslednici, od pre nekoliko godina“, navodi.

Ponavljajući da su sami poverioci izjavili da taj nije njihovo na sudu, on dodaje: „Trenutno se sudimo oko novog objekta, a oni me izbacuju iz nečega što ne postoji 22 godine“.