Vuletić: Tužilaštvo da me ispita kao svedoka, SBPOK želi da sakrije istinu

Vesti 24. jun 202117:08 > 17:16 3 komentara
N1

Profesor Pravnog fakulteta Vladimir Vuletić uputio je zahtev zameniku Tužioca za organizovani kriminal (TOK) Saši Ivaniću da bude ispitan u svojstvu svedoka kako bi objasnio okolnosti vezane za izdavanje prostorija restorana “Partizan”.

“Na ovaj način bih želeo da sprečim sve buduće zloupotrebe od strane izvršne vlasti i privatizovanog dela policije koji postupa prema njihovim zahtevima”, navodi se u zahtevu za ispitivanje koji je Vuletić uputio Ivaniću, u koji je N1 imao uvid.

Podsetimo, Vuletić, koji je bivši potpredsednik FK Partizan, je pre dva dana predao Službi za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), kako je objasnio, fotokopiju zapisnika sa sednice Upravnog odbora tog kluba. U zapisniku, kako je rekao, stoji da se restoran sa baštom i pripadajućim objektima na stadionu Partizana izdaje na 15 godina preduzeću „Mitona“ iz Beograda. Direktor te firme je Milorad Pušica, član Glavnog odbora SNS-a. Te prostorije su, naveo je Vuletić, koristili pripadnici navijačke grupe Veljka Belivuka. MUP je saopštio da su inspektori SBPOK proverom utvrdili da „Sportsko društvo „Partizan“ nije imalo sklopljen ugovor sa preduzećem „Mitona“, niti sa Pušicom o iznajmljivanju restorana i bašte na stadionu u Humskoj“, kao i da će sa Vuletićem razgovarati „o razlozima dostavljanja lažnih vesti“.

Povezane vesti:

Vuletić navodi da je za danas (četvrtak) dobio poziv iz Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) radi davanja izjave.

On kaže da službenik SBPOK koji ga je pozvao nije umeo da objasni po kom osnovu i po čijem nalogu ga zove, već da mu je “tako rečeno”.

“Dakle, radi se o neviđenoj privatizaciji ove službe policije, koja očigledno radi na zahtev ne tužilaštva, već pojedinih pripadnika izvršne vlasti”, navodi Vuletić.

Dodao je da se pozvao na Zakonik o krivičnom postupku, koji navodi da se prinudno može dovesti samo lice koje se nije odazvalo pozivu, ako je prethodno u pozivu bilo na to upozoreno.

“Ja naime, niti ovog, kao ni u prethodna dva navrata, nikakav poziv nisam primio, niti mi je isti uopšte slat”, napisao je Vuletić.

Takođe, kaže da je rekao službeniku SBPOK da se građanin ne može ponovo prinudno dovoditi radi prikupljanja obaveštenja o istom krivičnom delu, a da bi suprotno postupanje SBPOK predstavljalo zloupotrebu službenog položaja.

On je optužio SBPOK da “očigledno želi da sakrije istinu time što navodi da je neistinit zapisnik koji sam im dostavio, a u čijem sačinjavanju sam i sam učestvovao, uz još 13 članova Upravnog odbora JSD ‘Partizan’, dana 7. 6. 2017. godine”.

“Ovim putem insistiram da me pozovete u svojstvu svedoka kako bih Vam objasnio sve okolnosti koje se odnose na izdavanje prostorija restorana ‘Partizan’ u kojem je, koliko mi je poznato, pronađeno neko oružje”, napisao je Vuletić.

Vuletić je naveo i da je još u martu odlučio da se obrati TOK-u, jer je njegovo ime spomenuto na konferenciji koju su održali predsednik Srbije i ministar unutrašnjih poslova, kao i da su ga oni „i njihovi prijatelji zaduženi za medijski linč“ označavali kao pripadnika kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Zato je, kako se navodi u dokumentu, tada odlučio da otkloni svaku sumnju u povezanost sa bilo kojim krivičnim delom koji je učinila ta kriminalna grupa i da želi da ga to tužilaštvo sasluša „u svojstvu svedoka ili eventualno osumnjičenog“.

Međutim, kako je naveo, 10. marta su ga „na putu do Tužilaštva za organizovani kriminal presreli pripadnici SBPOK-a i „pruinudno ga odveli“ u svoje prostorije, kako bi, kako tvrdi Vuletić, „sprečili njegovo obraćanje“ zameniku tužioca Saši Ivaniću, „kao jedinoj osobi nadležnoj za vođenje ovog krivičnog postupka“. Vuletić je naveo i da na pitanje njegovog advokata tada po kom osnovu je pozvan i po zahtevu kog tužioca, „službena lica nisu imala odgovor, već su rekli da im je tako rečeno i da su oni došli samo da ga privedu“. Naveo je i da je tada sačinjena službena beleška o obaveštenju primljenom od građanina, u kojoj je nevedeno da se radi o prikupljanju obaveštenja o krivičnim delima iznude, otmice, prevare i pranja novca. „Međutim, iz ove službene beleške se vidi da nisam uopšte ispitan na ove okolnosti“, stoji u dokumentu u koji je N1 imao uvid. On konstatuje da je ova služba „radila po zahtevu za sada nepoznatog lica ili više njih“.

Komentari (3)

Vidi sve komentare