Vuletić: Urednik Informera da kaže da li je na terasi Predsedništva bio Colić

Vesti 19. avg 202121:22 > 22:1218 komentara
Izvor: N1

Osnivač pokreta Crno na belo, profesor Pravnog fakulteta Vladimir Vuletić upitao je urednika Informera Dragana Vučićevića da li je osoba iz BIA za koju tvrdi da je bila na terasi Predsedništva (a ne Veljko Belivuk, kako je rekao Siniša Kovačević iz Narodne stranke), zapravo Goran Colić, kog su mediji dovodili u vezu sa Partizanovom tribinom. Pokret "Crno na belo - za pravednu Srbiju" u saopštenju je, nešto kasnije, javno postavio nekoliko pitanja - između ostalog, i da li ovo ekskluzivno saznanje Vučićevića "znači da su pripadnici BIA aktivno učestvovali u razbijanju julskih građanskih demonstracija 2020. i prebijali okupljene građane".

Reditelj i potpredsednik Narodne stranke Siniša Kovačević je ranije rekao da je lično video kako Veljko Belivuk sedi na terasi Predsedništva Srbije.

Dragan Vučićević je na TV Pink, kako je rekao, „ekskluzivno“, pročitao da su lica na fotografiji s terase Predsedništva bili „pripadnici službe bezbednosti“, odnosno BIA. „Ja ću da pročitam imena, neću puna imena i prezimena, da ne bih ugrozio njihove identitete. To su Goran C.“, rekao je između ostalog Vučićević.

Reagujući na to, Vuletić, koji je je i bivši potpredsednik FK Partizan, upitao je na Tviteru Vučićevića „da li je Goran C. koga pominje zapravo Goran Colić“. „…Pripadnik Petog odeljenja BIA, čovek koga je inače u decembru 2014. godine Novak Nedić, tadašnji i sadašnji generalni sekretar Vlade Srbije, imenovao u Skupštinu Partizana iz redova navijača, onih navijača koje je predvodio tada Sale Mutavi (Aleksandar Stanković, koji je ubijen pre pet godina), a čiji su članovi bili i Nenad Vučković Vučko, zatim Veljko Belivuk i konačno Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi“, rekao je Vuletić.

Takođe, Vučićeviću je uputio pitanje odakle mu pravo da na bilo koji način obaveštava javnost o radu državnih agencija, naročito bezbednosno informativne. Upitao je i da li je transkript koji je svojevremeno Vučićević čitao između advokata i njegovog branjenika istinit, „pa ste time nezakonito prisluškivali advokata ili je laž, pa ste tada lagali“.

Podsetimo, glavni urednik Informera je pročitao u julu, u specijalnoj emisiji Pinka, navodni transkript razgovora Belivuka i njegove desne ruke Marka Miljkovića sa svojim advokatom, gde se njih trojica, kako je čitao Vučićević, dogovaraju kako da slažu da su se viđali s Vučićem.

Povezano:

NIN je, u tekstu u martu, pisao da je Colić, za koga Vuletić pita, u Partizanu bio na funkciji do kraja 2016. „Osim Colića, ispred navijača tada je takođe na predlog Nedića izabran i Nenad Vučković, koji je u tom trenutku bio u Specijalnoj brigadi Vojske Srbije. Vučković, koji je od juna 2016. do danas rukovodilac u Žandarmeriji, tada je zajedno sa Stankovićem i Belivukom preuzeo tribinu i predvodio navijanje“, pisao je NIN.

NIN je pisao da je aktuelna vlast preko Nedića, Colića i Vučkovića kontrolisala sva dešavanja na tribinama.

Inače, kako je ranije pisao Insajder, Vučković je bio pripadnik Žandarmerije, što je kasnije potvrdio za Vreme i bivši inspektor Nebojša Trbović. On je naime, u tom intervjuu u martu, izjavio da je Veljko „Belivuk izazvao pažnju službi kad se pojavio Nenad Vučković Vučko“, koga je Trbović dovodio u vezu sa nekadašnjom državnom sekretarkom Dijanom Hrkalović.

Osamnaest dana nakon što je ubijen Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, tadašnji vođa navijača Partizana koji je ranije osuđivan, na Insajder.net objavljena je fotografija na kojoj se vidi da se u društvu Stankovića i Belivuka, na tribinama, nalazi i Vučković.

Nenad Vučković je jedno vreme bio u Skupštini Fudbalskog kluba Partizan kao predstavnik grupe navijača, a bio je i pripadnik Vojske Srbije, da bi nakon toga prešao u Žandarmeriju, pisao je Insajder. Trbović je naveo u intervjuu da je Vučković prešao u MUP „i to ni manje ni više nego za zamenika komandanta Žandarmerije, upravo one jedince koja obezbeđuje utakmice“.

Pokret Crno na belo: Od neovlašćenog lica saznajemo identitet osoba na terasi

Pokret „Crno na belo – za pravednu Srbiju“ je u saopštenju naveo da smo „svedoci novog besprizornog slučaja“, jer „od jednog neovlašćenog lica saznajemo identitet osoba koje se nalaze na, sada već čuvenoj, fotografiji terase Predsedništva Srbije, ali i informaciju da su sva pripadnici BIA“.

Uz Vuletićeva pitanja, pokret u saopštenju javno postavlja sledeća: „Da li BIA može da potvrdi identitet ovako otkrivenog identiteta lica od strane neovlašćene osobe?
Da li je ta osoba doušnik i/ili PR menadžer BIA, pa je ovlašćena da javno govori o poslovima ove agencije, te je na taj način dolazila i do podataka iz istrage u slučaju Belivuk i javno ih protivzakonito objavljivala? Da li ovo znači da su pripadnici BIA aktivno učestvovali u razbijanju julskih građanskih demonstracija 2020. i prebijali okupljene građane?“

Pokret ukazuje u saopštenju „na potpuno odsustvo pravne države, svakodnevno kršenje Ustava i zakona Republike Srbije, urušavanje i gaženje institucija i upornu kompromitaciju i devastaciju celokupnog pravosudnog sistema“.

 

Komentari

Vaš komentar