Vulin: Cilj lažnih dojava – da Srbija odluke donosi pod pritiskom

Vesti 20. maj 202208:58 > 14:1449 komentara
ALEKSANDAR VULIN
Tanjug/Tara Radovanović

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ocenio je da je suštinski cilj lažnih dojava da Srbija "ne odlučuje samostalno i da donosi odluke pod pritiskom i strahom", kao i da ima više stotina napada tog tipa svakog dana.

„Svaki napad počne sa rečenicom – ‘Zato što niste uveli sankcije Rusiji, mi ćemo vam uraditi ovo ili ono’. To je motiv i to je jasna poruka šta se očekuje od nas i šta se traži od nas“, rekao je Vulin za televiziju Pink.

On je istakao da su napadi takvih razmera veoma skupi i da „moraju da budu veoma organizovani i ne mogu da se rade iz jednog centra“ i dodao da je Srbija obavestila partnere u međunarodnoj policijskoj zajednici, ali da se i bilateralno obratila zemljama sa čijih teritorija su dolazili napadi.

Povezane vesti

„Nije moguće otkriti svaki od tih napada, odnosno moguće, ali uz puno novca i puno vremena. To se uradi preko više stotina hiljada različitih servera“, naveo je ministar.

Vulin je ocenio da su napadi organizovani da „ekonomski oštete“ Srbiju, navodeći da roditelji moraju da napuste posao da bi pokupili decu iz škole u koju je stigla dojava, kao i da su tržni centri praktično završili sa radom u danu kada stigne dojava.

Objasnio je da policija u svim važnijim objektima, poput mostova i najvećih tržnih centara, svakog jutra preventivno obavi pregled.

„Kosovo nije potrebno NATO paktu“

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ocenio je da Kosovo „nije potrebno“ NATO paktu, komentarišući inicijativu kosovskih zvaničnika za ulazak u Severnoatlantski savez.

„Oni u NATO paktu nikome nisu potrebni. Nemaju ljude, nemaju vojsku, nemaju tehniku, nemaju novac, nemaju ništa, ali imaju dragocenu sposobnost da se ponude kao topovsko meso, ako to topovsko meso treba da bude pritisak na Srbiju“, kazao je Vulin za televiziju Pink.

On je ocenio da je lakše postati članica Evropske unije, zbog rigoroznih uslova koje postavlja NATO pakt, kao i da neke od NATO članica ne priznaju nezavisnost Kosova.

„To (ulazak Kosova u NATO) jednostavno nije moguće, ali ako je moguće – to je onda isključivo pretnja Srbiji“, rekao je on, navodeći da je „Kosovo teritorija, a ne država“.

Ministar je ocenio da su Albanci „kroz istoriju uvek bili bašibozuk, odnosno pomoćne trupe nekog velikog“.

„Tako su bili bašibozuk u Otomanskom carstvu, tako su za Austrougare ubijali promrzle i zaostale srpske vojnike, tako su za italijanske fašiste i nemačke naciste pravili Veliku Albaniju, ubijali gde god su mogli, tako su za račun NATO-a izginuli 1999. godine, ne bi li NATO paktu dali priliku da bombarduje Srbiju“, ocenio je Vulin.

Komentari

Vaš komentar