Vulin i Dačić na konferenciji u Moskvi, počasni gost Milorad Dodik

Vesti 24. maj 202321:42 238 komentara
Tanjug/ Rade Prelić/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ ANTON ANTANASIJEVIC

Šef Bezbednosno informativne agencije Srbije (BIA) Aleksandar Vulin i ministar inostranih poslova Ivica Dačić učestvuju na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Moskvi.

Moskva je domaćin plenarne sednice 11. Međunarodne bezbednosne konferencije a prisutnima se, piše Raša Tudej Balkan, obratio sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev, potom i počasni gost događaja, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Osim njega sednici su prisustvovali i Vulin i Dačić.

Milorad Dodik je rekao da je srpski narod postao prva žrtva hegemonije zapadnih faktora i NATO-a. “Prva agresija NATO-a izvršena je na Republiku Srpsku, pa na Srbiju, pa na druge zemlje“, podsetio je on.

Lider bosanskih Srba je napomenuo da je danas sva međunarodna politika u ubrzanoj dinamici, uspostavlja se multipolarni poredak sa novim strukturama moći, prenosi Danas.

“Novi izazov je buđenje ideologije nacizma i fašizma kao oružja protiv Rusije. Energetska bezbednost Evrope je ugrožena jer Evropa i dalje zavisi od ruskih energenata“, rekao je predsednik Republike Srpske.

Osim iz Srbije i entiteta BiH Republika Srpska ovom događaju u Moskvi prisustvovao je i predsednik Demokratske partije Srba Severne Makedonije, narodni poslanik Ivan Stoilković.

Učesnici konferencije raspravljaju o temama koje se odnose na osiguranje nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti.

I ruski telegram kanali pišu da je Dodik nakon jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, danas govorio na plenarnoj sednici 11. Međunarodnog sastanka visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbednosti.

U Podmoskovlju su se okupile delegacije iz 90 zemalja – sekretari saveta za bezbednost, savetnici za nacionalnu bezbednost i pomoćnici šefova država, šefovi agencija za sprovođenje zakona i specijalnih službi. Među počasnim stranim gostima, piše telegram kanal Балканская сплетница je i Aleksandar Vulin, šef BIA, navodi Danas.

Predsednik Republike Srpske je u pozdravnom govoru istakao da je danas međunarodna politika u ubrzanoj dinamici i da se pred našim očima uspostavlja multipolarni svetski poredak sa novim strukturama moći. Komentarišući nedavno pokrenute vežbe “Defender Europe-23” Dodik je napomenuo da je prava svrha manevara dodatno zastrašivanje i potčinjavanje zemalja učesnica.

Telegram kanal podseća da se ove godine vežbe održavaju na poligonima “Crne Gore, Albanije, Hrvatske, Severne Makedonije i samoproglašene Republike Kosovo, a pored Amerikanaca, sedam hiljada vojnih lica iz zemalja balkanskog regiona učestvuje u njima”. I sve to, dodaje se, pod izgovorom “spremanja za odbranu od ruske agresije“.

U izjavi za RT Balkan nekadašnji šef srpske diplomatije Živadin Jovanović kazao je da je Srbiji mesto na konferenciji u Moskvi.

“Srbiji je mesto na skupu koji je posvećen bezbednosti u Evropi i svetu u trenutku globalne konfrontacije i stalne eskalacije napetosti, kaže on. „Sve to ne ostavlja po strani ni jednu zemlju na svetu, a pogotovo ne zemlju u srcu Evrope kao što je Srbija. To pogoršanje bezbednosne situacije u Evropi i svetu itekako se odražava na međunarodni položaj i vitalne interese Srbije“, pojašnjava Jovanović.

Kako napominje, Beograd to najviše oseća kroz eskalaciju pritisaka u vezi sa pitanjem statusa Kosova i Metohije, te da se “od nas stalno traži da se de fakto i de jure odreknemo dela svoje postojbine”.

Jovanović ukazuje da su konferencije jedan vid multilateralne diplomatije koja može pomoći traženju načina da se sukobi smire.

Učešće Srbije vidi kao uspostavljanje ravnoteže u političkom dijalogu sa svim važnim geopolitičkim faktorima.

„U dužem periodu dijalog Srbije se vodi samo na liniji Beograd – Zapad. To nikako nije dobro za formiranje objektivne slike o ukupnoj situaciji i sagledavanje interesa Srbije i puteva za najbolju zaštitu njenih interesa“, napominje Jovanović.

„Ovo je prilika da Srbija proširi partnere za politički dijalog o svim pitanjima i da afirmiše svoje interese i stavove. Prepuštajući se samo Zapadu, odnosno NATO-u i EU, ne može biti deo uravnotežene spoljne politike i to ne može biti najbolji put za zaštitu srpskih interesa“, smatra Jovanović.

Dodaje da Srbija ima potrebu da se identifikuje sa globalnom većinom u svetu koju ne čine ni NATO ni EU, te da tako pokaže vezu sa aktuelnim globalnim trendovima koji idu ka multipolarizaciji i izgradnji novog pravednijeg, evropskog i svetskog bezbednosnog poretka.

General u penziji Mitar Kovač, koji je direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma kaže za RT Balkan da ova se ova konferencija održava u veoma teškom trenutku po globalnu bezbednost.

„Veoma je dobro što Ruska Federacija pravi međunarodne skupove kao odgovor na sve ono što čini Amerika sa kolektivnim Zapadom pokušavajući da prikaže svoje strateške smernice kao međunarodne potrebe“, kaže Kovač.

Imajući u vidu veliki broj učesnika, Kovač ocenjuje da će biti važno videti do kojih smernica i zaključaka su došli i kako sebe vide u narednim procesima prestrojavanja sveta.

Primećuje da su predstavnici Srbije bez javne najave otputovali u Moskvu, dok se drugi susreti sa zapadnim zvaničnicima često najavljuju i po mesec dana ranije.

Odsustvo javne najave, Kovač vidi kao posledicu konstantnog pritiska Zapada na Srbiju.

„Verujem da u vlasti postoji bojazan da medijsko oglašavanje o odlasku naše delegacija u Moskvu i učešću na konferenciji može biti izazov ili povod za nove pritiske i ucene daleko veće nego što su sada“, ocenjuje Kovač.

Odlazak Vulina na konferenciju Kovač vidi kao signal zapadnim centrima moći da Srbija ima alternativu.

„Narod tu alternativu oseća i odavno na nju ukazuje, kao i na svu pogubnost izjava političara da Evropska unija, a samim tim i Zapad, nemaju alternativu. Veoma je teško i pogrešno davati takve izjave danas ili orijentisati državu ka tom centru moći koji će nedvosmisleno postojati samo kao jedan od centara u multipolarnom svetu.

Ne postoje strateški razlozi da mi budemo deo tog sveta koji nam je doneo sva zla u poslednjih 30 godina, kako na svim prostorima gde žive Srbi, tako i u pogledu odnosa Zapada prema Srbiji i pitanju KiM“, zaključuje Kovač.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare