Vulin: Nemački ambasador da obiđe groblja ubijenih u aprilskom ratu 1941.

Vesti 08. apr 202111:1812 komentara
Izvor: Tanjug / Zoran Živković

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ocenio je da bi nemački ambasador Tomas Šib morao da obilazi groblja pobijenih u nemačkom bombardovanju 6. aprila 1941. godine u Drugom svetskom ratu umesto što pravda aprilsko bombardovanje Srbije 1999. godine.

„Takva bahatost priliči nemačkom okupacionom komandantu Srbije, ali nikako ambasadoru Nemačke u Srbiji“, izjavio je Vulin, komentarišući izjavu nemačkog ambasadora u Srbiji da je bombardovanje Jugoslavije 1999. bilo potrebno.

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib izjavio je ranije da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine kontroverzno pitanje, ali da je reakcija bila potrebna jer je trebalo sprečiti humanitarnu katastrofu i genocid na Kosovu.

Vulin je dodao da je bombardovanje Srbije 1941. kao i 1999. godine, bio zločin.

„Komadanje Srbije 1941. je zločin, komadanje Srbije 1999. je zločin. Jugoslavija je 1941. napadnuta zbog odbijanja da se drži ugovora sa Trojnim paktom i zbog diskriminacije nemačke manjine, a 1999. SR Jugoslavija je napadnuta zbog odbijanja da potpiše svoj nestanak u Rambujeu i zbog odnosa prema albanskoj manjini“, dodao je Vulin.

On je podsetio da je Ustav Nemačke zabranio angažovanje vojske te zemlje van njenih granica zbog izazivanja dva svetska rata i straha da bi ujedinjena Nemačka mogla da ponovi zločine, a da je upravo bombardovanje Jugoslavije pokazalo da je strah opravdan.

Komentari

Vaš komentar