Vulin o hapšenju Jovičića: Akcija trajala mesecima, policija zadovoljna dokazima

Vesti 04. jun 202108:47 > 08:5834 komentara
Izvor: MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da je hapšenje predsednika opštine Palilula i visokog funkcionera Srpske napredne stranje Aleksandra Jovičića jasna poruka da nema zaštićenih i da "nema te partijske knjižice" koja će nekog zaštititi.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je bio veoma jasan, niko neće biti zaštićen. Ovo je nešto što se nije moglo zamisliti u ranijim vremenima“, ocenio je Vulin u gostovanju na RTS.

Povezane vesti

Jovičić i njegovih sedam uhapšenih saradnika zaposlenih u opštini Palilula terete se za trgovinu uticajem i zloupotrebu službenog položaja. Vulin je rekao da je policija veoma zadovoljna dokazima prikupljenim pretresom stana i kancelarije Jovičića.

Prema rečima Vulina, akcija je trajala nekoliko meseci i do hapšenja je došlo tek kad se prikupilo dovoljno ostalih dokaza.

On nije mogao da odgovori da li je tačna informacija da je u Jovičićevom stanu pronađeno 350.000 evra, objašnjavajući da je ceo slučaj u rukama tužilaštva.

„Jovičić se tereti za zloupotrebu službenog položaja, trgovinu uticajem i falsifikovanje službene isprave“, rekao je Vulin, navodeći da će biti saslušan danas, oko 9.00, u tužilaštvu, kao i da se uz njega tereti još sedam lica.

Kako je Vulin naveo, sumnja se da je njihov način rada bio da stupe u kontakt sa nelegalnim investitorima, da su uzimali novac za zaštitu da im objekti neće biti rušeni i zatim unosili lažne podatke u službene isprave kako bi se objekti ozakonili.

On je rekao da ostali privedeni nisu neka poznata imena, već saradnici Jovičića, uglavnom građevinski inspektori.

„Vučić predsednik svih Srba“

Vulin je izjavio, reagujući na kritike zvaničnika Bosne i Hercegovine, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsednik svih Srba i da je njegovo pravo i obaveza da razgovara sa njima kada im je teško.

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kritikovao je u „paternalistički“ odnos Srbije prema BiH nakon sastanka Vučića sa političkim predstavnicima Republike Srpske u Beogradu povodom imenovanja novog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, za koje rukovodstvo RS navodi da je učinjeno bez rezolucije Saveta bezbednosti UN.

„Aleksandar Vučić je sakupio sve predstavnike Srba u Republici Srpskoj, iz vlasti i opozicije, što nije lako. A to može da uradi samo predsednik svih Srba“, kazao je Vulin za RTS.

On je odbacio navode o paternalističkom ponašanju prema BiH i naveo da Srbija samo vodi računa šta se dešava sa Srbima u toj zemlji.

„Džaferović je dolazio u Novi Pazar i razgovarao sa Sulejmanom Ugljaninom koji je govorio da treba otcepiti takozvani Sandžak, niko mu ni reč nije rekao“, dodao je Vulin.

Komentari

Vaš komentar