Vulin o zabrani skupa YIHR: Ne sakrivajte se iza fašizma i antisemitizma

Vesti 05. nov 202120:37 23 komentara
MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je izjavio da "ni oni koji bi da prekreče mural generalu Mladiću, ni oni koji bi da ga čuvaju neće dobiti dozvolu za okupljanje".

Kako MUP prenosi u saopštenju, Vulin je rekao da je, „pozvati nevladine organizacije iz BiH, Hrvatske, Žene u crnom i nečega što je najavljeno kao ‘Kosovo’, a doći u Beograd da bi se krečile fasade je licemerno, podlo i vođeno zlom namerom“.

„Beograd je grad antifašista i pobednika i niko to svojom zlobom neće promeniti. Skup je zabranjen“, istakao je.

Poručio je da se 9. novembra, kada je Međunarodni dan borbe protiv fašizma, „u Beogradu neće niko sukobljavati na ulicama i kvariti život našim građanima i niko neće neprijatelje Srbije obradovati slikama krvavih srpskih glava“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije dalo dozvolu nevladinoj organizaciji Inicijativa mladih za ljudska prava da 9. novembra 2021. godine održi javno okupljanje radi uklanjanja murala posvećenom Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici u Beogradu. Takođe, niti jedno drugo javno okupljanje neće moći da se održi 9. novembra u Njegoševoj ulici.

Kako su naveli iz MUP, nakon opsežnih i detaljnih provera pripadnici Policijske uprave za grad Beograd procenili su da bi ovakav vid okupljanja mogao dovesti do ugrožavanja bezbednosti građana i njihove imovine, jer postoji realna mogućnost da bi pored učesnika skupa moglo doći i do okupljanja većeg broja drugih lica, koja bi svojim prisustvom izrazila protivljenje i negodovanje održavanju ovakvog javnog okupljanja. Takođe je utvrđeno i da postoji opasnost od međusobnog fizičkog sukoba i narušavanja javnog reda i mira.

U skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, Policijska uprava za grad Beograd donela je rešenje kojim se ne dozvoljava niti jedno javno okupljanje 9. novembra 2021. godine u Njegoševoj ulici u Beogradu, zaključuje se u saopštenju.