Vulin posetio ekipu koja snima film o Kosovu i negirao masakr u Račku

Vesti 10. dec 202108:23 12 komentara
MUP

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin posetio je filmsku ekipu koja u okolini Niša snima film o dešavanjima u Račku u januaru 1999. godine, koji je deo serijala dokumentarno-igranih filmova „Dosije Kosovo“, i tom prilikom negirao masakr albanskih civila u tom selu.

Pročitajte još:

„NATO agresija je počela nakon strašne laži o Račku. U to vreme nismo bili ni dovoljno sposobni, ni dovoljno pametni da pokažemo celom svetu kakva je to bila strašna laž. Zadatak ove generacije je da pokaže celom svetu da su nas bombardovali i od nas napravili zločince zahvaljujući lažima i da je krv naše dece na onima koji su ovu laž izmislili“, rekao je Vulin, navodi se u saopštenju MUP-a.

Masakr u Račku 1999. godine bio je uvod u bombardovanje SR Jugoslavije. Tadašnje vlasti u Beogradu su tvrdile da su u Račku ubijeni borci OVK i civili stradali u unakrsnoj vatri, ali je pred Haškim tribunalom utvrđeno da je ubijeno 45 civila albanske nacionalnosti, kao i da je većina ubijena iz blizine.

Vulin je naveo da je autorka serijala Slađana Zarić još jednom pokazala kako se na dokumentovan, studiozan i moderan način može pokazati istina o srpskom narodu – istina o Račku.

„Račak je velika laž, strašan falsifikat, velika uvreda za čitavo čovečanstvo i za svakoga onoga ko je ovu laž izrekao, ali Račak je i naša prilika da pokažemo koliko smo kao narod nepravedno uništavani, ubijani, koliko smo kažnjavani za tuđe grehe i koliko smo tuđe laži nekada prihvatali kao svoju istinu“, naglasio je ministar Vulin.

Dodao je da je ponosan što je na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova koje je pomoglo Radio-televiziji Srbije da ovu „veliku nepravdu“ ispravi.

„Ponosan sam što sam deo Vlade koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je dokazao od prvog trenutka, kada je preuzeo odgovornost za upravljanje Srbijom, da će se istina reći bez obzira koliko koštala“, naglasio je ministar.

Kako je istakao, Srbi više nikada neće dozvoliti da im drugi pišu istoriju, jer kada je drugi pišu mi smo zločinci – „Nikada više nećemo dozvoliti da drugi izmišljaju istinu o nama jer istina je jedna, a ona je na strani srpskog naroda“.

Autorka serijala „Dosije Kosovo“ Slađana Zarić precizirala je da će u dokumentarnom filmu o dešavanjima u Račku gledaoci po prvi put imati priliku da saznaju šta se tamo desilo, jer će se film baviti hronologijom dešavanja od 15. do 19. januara 1999. godine.

„Mnogima će biti interesantno da vide kako je došlo do toga da jedna sjajna antiteroristička akcija bude predstavljena kao masakr civila“, rekla je Zarić i dodala da je film baziran na svedočenjima ljudi koji su tada bili u Račku, pripadnika operativno-poternih grupa i pripadnika posebnih jedinica policije iz Uroševca.

Zarić je rekla da se nada da će ovaj film doprineti da se rasvetli jedan od najkontroverznijih događaja u našoj istoriji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Radio-televizija Srbije u zajedničkoj produkciji rade serijal dokumentarno-igranih filmova „Dosije Kosovo“, koji se bavi hronologijom dešavanja i sudbinama civila i pripadnika policije na Kosovu u periodu od 1998. do 2001. godine. Serijal će obuhvatati šest filmova.

Komentari (12)

Vidi sve komentare