YIHR: MUP zabranio skup gde je trebalo da bude uklonjen mural Ratka Mladića

Vesti 05. nov 202119:12 > 22:10 49 komentara
Danas / B. Č. B.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) saopštila je da je dobila rešenje o zabrani skupa prijavljenog za 9. novembar, za kada je bilo planirano uklanjanje murala Ratku Mladiću na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu. Inicijativa je podnela žalbu na zabranu.

Kako se navodi u saopštenju, zabrana skupa predstavlja obračun policije sa „ostacima antifašističke i mirovne tradicije“ Srbije, dok se umesto zaštite sloboda i prava građana i građanki štiti lik i slave krivična dela Ratka Mladića, koji je osuđen za ratne zločine.

Povezane vesti

„Skup i uklanjanje murala koordinisano je sa stambenom zajednicom, na osnovu rešenja o uklanjanju koje je izdala Komunalna milicija“, ukazali su iz Incijative i poručili da su želeli da pomognu u tehničkom uklanjanju murala i da pozovu ljude da se zajedno usprotive ratnim zločincima u javnom prostoru.

U obrazloženju zabrane skupa se navodi da bi moglo doći do „međusobnog fizičkog sukoba, zbog okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje skupu“.

„Takvo obrazloženje razumemo kao gušenje svakog oblika javnog okupljanja koje je jasno protiv mržnje, i ono otvara put nekažnjivosti i slobodi terora za ekstremističke grupe“, poručili su iz Inicijative.

U saopštenju se ističe da nijedan ekstremni desničar neće biti procesuiran zbog pretnji upućenih Inicijativi i pojedincima koji su pozivali na ovaj skup i ukazuje da su te pretnje dovoljan razlog da se uskrate ustavna prava.

To na prvi pogled zvuči kao paradoks, ali u našoj stvarnosti to pokazuje suštinsku podršku države ekstremnim nacionalistima, stoji u saopštenju.

Inicijativa je objavila na Tviteru da je podnela žalbu na zabranu.

„Upravo smo podneli žalbu na zabranu okupljanja radi uklanjnja murala sa likom osuđenog ratnog zločinca i sigurni smo da ćemo na sudu u narednim mesecima ili godinama dobiti potvrdu da je ova zabrana protivzakonita“, navodi se u objavi.

„Ovog puta je jasno da je uklanjanje murala Ratku Mladiću pogodilo u srce tame vlasti – pitanje odnosa prema ratnim zločinima – pa je mehanizam zabrane usmeren ne prema huliganima nego prema antifašistima“, dodaju u Inicijativi.