YIHR o Pavkoviću: Slavljenje ratnih zločinaca – jedan od temelja kulture nasilja

Vesti 16. maj 202321:20 40 komentara
AFP/Ed Oudenaarden

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR) uputila je zahtev Ministarstvu prosvete da utvrdi odgovornost Verice Letić, direktorke Osnovne škole "Đura Jakšić" u Kaću, zbog učešća osuđenog ratnog zločinca Nebojše Pavkovića na javnom času te škole.

Pavković se u program časa uključio putem video-linka iz zatvora u Finskoj gde služi kaznu, naveo je YIHR u saopštenju 16. maja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Povezane vesti

Javni čas na temu „Košare: Priče heroja“ ova škola organizovala je 20. aprila, a njemu je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, navodi se u saopštenju YIHR.

„Naš zadatak je da nastavimo da čuvamo sećanje na junake sa Košara, ali i da stvaramo prilike i mogućnosti za bolji život njihovih porodica i veterana“, rekao je tada Đurić, prenosi 021.rs.

Zbog toga, YIHR zahteva i pokretanje inicijative za opoziv gradonačelnika jer je, kako navode u saopštenju, „svojim prisustvom podržao učešće Nebojše Pavkovića na ovom događaju i normalizovao predstavljanje ratnog zločinca kao heroja pred publikom među kojom su bili i đaci osnovne škole“.

Nebojša Pavković je za vreme rata na Kosovu bio komandant Treće armije tadašnje Vojske Jugoslavije. Pravosnažno je osuđen pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu na 22 godine zatvora za zločine protiv čovečnosti nad Albancima na Kosovu 1999. godine.

On se u program uključio putem video-linka iz Finske, gde služi zatvorsku kaznu.

„Pavković je odgovoran za deportacije, druga nehumana dela – prisilno premeštanje, ubistva i progon kao zločina protiv čovečnosti i krivična dela ubistva kao kršenje zakona i običaja ratovanja“, podseća Inicijativa mladih za ljudska prava.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove je u maju 2022. godine odbio zahtev Pavkovića za prevremeno puštanje na slobodu zbog, kako je rečeno, „velike težine njegovih zločina i nedostatka rehabilitacije“.

Evropska unija je pre godinu dana upozorila da „primećuje konstantan porast veličanja osuđenih ratnih zločinaca“ u Srbiji.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič-Štamcar je u maju 2022. ukazala, na predstavljanju izveštaja nevladinog Fonda za humanitano pravo, na zastoj u procesuiranju zločina pred pravosuđem u Srbiji i pozvala na poštovanje odluka suda u Hagu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare