Inicijativa mladih podnela pritužbu Poverenici zbog saopštenja BIA

Vesti 26. jan 202309:582 komentara
Izvor: N1

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) podnela je pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog diskriminacije pripadnika albanskog naroda u saopštenju Bezbednosno-informativne agencije (BIA), s obzirom na to da je naglašeno da je osumnjičeni za krivično delo terorizam albanske nacionalnosti, saopšteno je iz ove organizacije.

„Pominjanje nacionalne, verske, ideološke ili političke pripadnosti osumnjičenog dozvoljeno je samo u slučaju ako je počinjeno krivično delo u vezi sa tom pripadnošću. Kako se terorizam ne može povezati ni sa jednom nacionalnom pripadnošću, očigledno je da se na ovaj način širi netrpeljivost i strah prema Albancima“, ocenila je u saopštenju ta inicijativa.
Saopštenje je, kako se naglašava, još problematičnije ako se uzme u obzir da je objavljeno u trenucima tenzije u odnosima Kosova i Srbije.

Veliki broj medija u Srbiji potom je, navodi YIHIR, saopštenje BIA od 27. decembra 2022. preneo u izvornom, diskriminatornom obliku.

Govor mržnje prema Albancima, posebno u trenucima političkih tenzija, podstiče diskriminaciju, radikalizaciju društva i može dovesti do nasilja i zločina iz mržnje, upozorila je Inicijativa mladih, podsećajući na kamenovanje autobusa od 7. januara 2023. godine koji je saobraćao na relaciji Cirih-Priština.

Napad se dogodio dan nakon što je pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) na pravoslavni Badnji dan u Štrpcu ranio dva pripadnika srpske nacionalnosti – mladića od 21 i dečaka od 11 godina.

„Pozivamo Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti da reaguje na diskriminatorno saopštenje BIA, kao i medije da poštuju Zakon o zabrani diskriminacije i Etički kodeks novinara Srbije, posebno deo u kome se navodi da “novinar mora biti svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji i učiniće sve da izbegne diskriminaciju zasnovanu, između ostalog, na rasi, polu, starosti, seksualnom opredeljenju, jeziku, veri, političkom i drugom mišljenju, nacionalnom ili društvenom poreklu”, navodi Inicijativa.

Ta organizacija je, pozivala predstavnike vlasti da osude napade i zaštrašivanje Albanaca i da prestanu da šire govor mržnje prema albanskoj zajednici, navodeći da aktuelni francusko-nemački plan za novi sporazum između Srbije i Kosova terba da doprinese normalizaciji odnosi i dodatno osigura mir.

Komentari

Vaš komentar