Više organizacija traži javni intervju s jedinim kandidatom za predsednicu VKS

Vesti 28. jan 202117:08 > 18:23
Shutterstock

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Centar za pravosudna istraživanja CEPRIS, Evropski pokret u Srbiji, Transparentnost Srbija i Beogradski centar za ljudska prava zatražili su da Visoki savet sudstva, koji će 9. februara sprovesti intervju sa jedinom kandidatkinjom za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda sudijom Jasminom Vasović, taj intervju učini javno dostupnim zbog važnosti funkcije u predstojećim izmenama dela Ustava koji se odnosi na pravosuđe.

Ovaj sud je najviši sud u domaćem pravnom sistemu, a njegov budući predsednik će ujedno biti i predsednik Visokog saveta sudstva koji odlučuje o najvažnijim pitanjima u sudstvu – obezbeđivanju nezavisnosti i samostalnosti sudova i sudija, izboru, razrešenju, disciplinskoj odgovornosti sudija i drugim važnim pitanjima.

Postupak izbora predsednika VKS, zapravo, je izbor predstavnika svih sudija, predlaganje kandidata je povereno Visokom savetu sudstva, ali se o kandidatima izjašnjavaju sve sudije VKS, nadležni odbor Narodne skupštine, da bi na samom kraju odluku o izboru donela Narodna skupština, navodi u saopštenju YUCOM.

„Ukazujemo da postupak izbora predsednika najvišeg suda pokazuje sve praktične probleme ustavnog rešenja koje propisuje da konačnu odluku o izboru predsednika sudova donosi većina narodnih poslanika. Uvereni smo da je samo jedan prijavljeni kandidat za najvažniju poziciju u sudstvu jedan od rezultata dugogodišnjeg prisutnog političkog uticaja na pravosudni sistem“, ističe YUCOM.

Odluka drugih sudija da se ne prijave na oglas se ne može odvojiti od uvredljivog, nipodaštavajućeg, a povremeno i pretećeg odnosa većine poslanika prema pojedinim sudijama, ali i sudstvu u celosti, ocenio je YUCOM, naglašavajući da je izbor za tu poziciju posebno  važan s obzirom da predstoje izmene dela Ustava koji se odnosi na pravosuđe.

„Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne Skupštine tek treba da otpočne rad na tekstu izmena, pa je od posebne važnosti da kandidatkinja u procesu izbora zauzme stav o ustavnoj reformi koja utiče na položaj pravosuđa, kao i da se izjasni o poslednjim rešenjima za izmenu Ustava koje je predstavilo Ministarstvo pravde. Javno dostupan program kandidatkinje ne pruža dovoljno informacija o njenom odnosu prema jedinstvenom stavu struke, pa i samog Vrhovnog kasacionog suda, o neophodnim pravcima postupka ustavnih reformi“, naglašava YUCOM.

Zbog važnosti izbora koji je u toku, YUCOM je danas poziva VSS da intervju sa kandidatkinjom, sudijom Jasminom Vasović, učini javno dostupnim, kako za sudije koje će se izjašnjavati o njenoj kandidaturi, tako i za širu javnost, naglašavajući da je to „uobičajena praksa pri izboru nosilaca najviših pravosudnih funkcija u mnogim zemljama“.

„Smatramo da bi prostor za predstavljanje kandidatkinje trebalo da otvori i javni medijski servis i drugi mediji, jer je upravljanje pravosuđem od izuzetne važnosti za sve građane“, poručio je YUCOM.