Za Dačića sastanak sa evroparlamentarcima napredak, deo opozicije sumnja u pomak

Vesti 12. jul 202119:20 6 komentara

Predstavnici Evropskog parlamenta koji posreduju u dijalogu vlasti i opozicije "predložiće Narodnoj skupštini neki nacrt predloga zaključka" za poboljšanje izbornih uslova, kaže predsednik parlamenta Ivica Dačić. On navodi da će taj nacrt Skupština Srbije proslediti svima, nakon čega će uslediti nova runda pregovora 17. i 18. septembra.

Povezane vesti

Uz funkciju predsednika skupštine, Ivica Dačic sada je dodao i funkciju kofasilitatora međustanačkog dijaloga. Ta funkcija, kaže Dačić, znači da će ravnopravno sa evropskim parlamentracima raditi na predlogu zaključaka za poboljšanje izborih uslova.

Što se ove runde razgovora tiče, Dačić navodi da je to bio važan sastanak koji predstavlja napredak u odnosu na vreme kada uopšte nije bilo razgovora. Ipak, ni važnost sastanka nije mogla da sakrije atmosferu u Srbiji.

„Bilo je ružnih reči. Mislim da su se na kraju svi nelegodno osećali zbog toga, i da i oni koji su te ružne reči izgovarali nisu se baš prijatno osećali“, naveo je Dačić.

Bila je konstruktivna atomosfera, kaže Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stranke (SDS) , navodeći da predstavnici Evropskog parlamenta unose minimum normalnosti i da su veoma dobro vodili sastanak.

„Bilo je nekih elemenata skupštinskog ponašanja kod pojednih predstavnika SNS… Malo nekog primitivizma koji nije primeren jednostavno sastanku koji je zatvoren za javnost, milsim da za time nije bilo potrebe. Ali, sa druge strane, koliko god da smo mi međusobno zavađeni i na suprotnim stranama iz vrlo opravdanih razloga, ovoj vlasti zameramo mnogo toga, nije dovoljno ni 10 emisija da ispričamo šta je sve problem u Srbiji, opet je dobro videti da može da se pokuša sa civilizovanim razgovorom“, ocenio je Samofalov.

Ima i onih u opoziciji poput Vladmira Gajića iz Narodne stranke koji sumnjaju da ce međustranacki dijalog doneti pomake.

„Predložiću predsedništvu @StrankaNarodna da se na tom “dijalogu” više ne pojavljujemo. Nema smisla da se ponižavamo. To je već viđeno. Nego da idemo po Srbiji i pokušamo da dignemo narod na noge.. ako im je stalo do života. A ovi koji unapred izlaze na izbore nek se sete Šapca“, napisao je Gajić na Tviteru.

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović kaže da je nakon nekoliko pokušaja pomalo izgubljeno interesovanje za ovu vrstu dijaloga.

„To jeste važno – da se učestvuje u dijalogu, i uvek treba učestovati, retke su situacije kada ne treba učestovati u toj vrsti politickog dijaloga, kada su politicari i na jednoj i na drugoj strani . Ne bih ja sad očekivao, ne bih dizao očekivanja od tog procesa na neki visok nivo, neke sitne ustupke će Vučić da napravi i to zbog Evrope, a ne, nažalost, zbog snage unutrašnje alternative“, rekao je Popović.

Što se Dačića tiče, razgovori sa opozicijom su korisni kako bi se prevazišle razlike, da bi se prevazišla ideja o bojkotu, jer se to koristi kao alibi za bacanje ljage na Srbiju kao zemlju u kojoj nema demokratije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare