Za Dan rudara Vučić im želi sreću i zdravlje, uslove rada i pogibiju ne pominje

Vesti 06. avg 202219:2322 komentara

Dan rudara u Srbiji predstavnici države samo čestitaju. Ne spominju šta će konkretno biti preduzeto kako bi zaposleni u rudnicima imali bolje uslove za rad. Na svom instagramu, predsednik Aleksandar Vučič je rudarima poželeo sreću i dobro zdravlje. Resorna ministarka Zorana Mihajlović šalje drugačiju poruku i obećava da će njeno ministarstvo podneti krivičnu prijavu tužilaštvu u Nišu, kako bi se tačno utvrdilo ko je kriv za nesreću u rudniku Soko.

Zanimanje im je jedno od najopasnijih na svetu. U Srbiji neretko rade u nepovoljnim uslovima. Na to ukazuju gotovo svake godine, 6. avgusta, na Dan rudara.

Pročitajte još:

„Niko ne želi da ulaže i niko ne želi da radi na tome da se ti uslovi rada poboljšaju, da se uloži novac pre svega u ta sredstva za otkrivanje metana i drugih štetnih i opasnih materija, nažalost rudari žive i rade u veoma lošim i katastrofalnim uslovima“, kaže Željko Veselinović, predsednik USS Sloga.

Predstavnici države ni danas ne govore šta će konkretno biti preduzeto kako bi rudnici bili sigurniji za zaposlene. Predsednik ih nije posetio, već im se obratio preko Instagrama – poručivši da svima želi dobro zdavlje i uspeh u svakom poduhvatu. I dok Aleksandar Vučić rudarima zahvaljuje na njihovim rezultatima, o nesreći u rudniku Soko više ne govori. Ni posle četiri meseca se ne zna ko je odgovoran za pogibiju osam radnika, jer jer tužilaštvo u Aleksincu odlučilo da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka. Ministarka Zorana Mihajlović, ipak, tvrdi drugačije.

„Mi zaista moramo da utvrdimo šta se tačno desilo. Mi mislimo da ima elemenata, neka pogleda još neko, mi mislimo da je bilo propusta, mi mislimo da ti propusti više nikada ne smeju da se dese“, rekla je Mihajlović.

Kako propusta više ne bi bilo, ministarka rudarstva najavljuje da od pravde neće odustati.

„Ministarstvo rudarstva i energetike i čitav tim u ministarstvu radi na pripremi dokumenta krivične prjave, jer mi smatramo da postoje osnove za krivičnu odgovornost i da uvek u svemu i u dobru i u lošem imate odgovorne, prema tome mi ćemo našu krivičnu prijavu završiti i predati ne u Aleksincu, nego predati tužilaštvu u Nišu, to je jedna stvar, a druga stvar – porodice mogu svakako da daju prigovor osnovnom tužilaštvu u Aleksincu, ja ih pozivam da i to urade“ kazala je ona.

Porodice poginulih rudara kažu da će pravdu potražiti u Strazburu. Oni koji su nesreću preživeli – poručuju da država treba da se stidi zbog toga što je dozvolila da slučaj u rudniku Soko ostane ispod tepiha. Kažu i da rudari u Srbiji nemaju razloga da svoj praznik proslave dostojanstveno.

„Umesto da se veselimo, da pijemo i da jedemo i sve da bude kako treba, ovo je stvarno tuga, krasni ljudi su izginuli, dobri drugari, dobri očevi, roditelji, dobri prijatelji, to je sramota da nema odgovornih, a ima odgovornih to se zna i znaju oni koji su odgovorni, koji naređuju da se radi, a nije smelo da se radi u taj deo i to je to“, kaže Saša Dimitrijević, zaposleni u rudniku Soko.

Spisak rudarskih nesreća u Srbiji postoji još od 1903. Tada je u Senjskom rudniku kod Despotovca poginula cela smena. Sličan scenario dogodio se i 1984. u Resavici. Pet godina kasnije, nesreća se dogodila i u Aleksinačkom rudniku – gde je stradalo 90 ljudi. Za sve to niko nije odgovarao.

Komentari

Vaš komentar