Za dlaku izbegnuta tragedija na Tošinom bunaru: Sekunde nisu važnije od života

Vesti 04. maj 202209:49 > 10:43 48 komentara

Krajem prošle nedelje, na železničkom stajalištu na Tošinom bunaru, na Novom Beogradu, za dlaku je izbegnuta tragedija kada je jedna žena, sa torbom u rukama, prešla preko pruge na kojoj je posle svega nekoliko sekundi projurio brzi voz "Soko". Nenad Stanisavljević iz Železnica Srbije za N1 kaže da je žena preživela samo zahvaljujući brzoj reakciji drugih putnika, i apelovao je na sve građane da poštuju propise i signalizaciju i nikako ne pretrčavaju preko pruge.

Stanisavljević kaže da ne možemo imati razumevanje za bilo koga ko na ovaj način pokušava da pređe prugu, jer nikakve minuti, ni sekunde ne mogu biti bitnije od ljudskog života.

Podseća da na stajalištu Tošin bunar, kao i na svim ostalim stajalištima, postoje uređeni i osvetljeni pothodnici koji omogućavaju da se za svega 30 sekundi pređe na drugu stranu.

Stanisavljević kaže da su konkretno na Tošinom bunaru u toku završni radovi i na postavljanju liftova koji će omogućiti da prelazak bude još brži. Pored toga, na svim stajalištima je postavljena signalizacija da se ne sme izlaziti na prugu.

Dodaje, međutim, da ne može ništa da se preduzme ako sama osoba ne želi da sačuva svoj život.

„Time ne samo da ugrožavaju svoj život nego bezbednost svih putnika u vozu. Oko 300 putnika je bilo u tom vozu, samo pukom srećom se to završilo dobro“, ističe on.

Stanisavljević objašnjava i da voz nije automobil, i da ne može tek tako da zakoči na pruzi, jer primera radi, da je mašinovođa, od trenutka kada je ugledao ženu, počeo da koči, vozu bi trebalo oko 1.000 metara da se u potpunosti zaustavi. Na otvorenom delu pruge, gde „Soko“ dostiže brzinu od 200 km/h, zaustavni put voza je jož duži, upozorava sagovornik N1.

Stanisavljević podseća i da je žena koja je prelazila prugu počinila saobraćajni prekršaj, i je ministar infrastrukture Tomislav Momirović najavio da će insistirati na strožim kaznama za ovakve situacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare