Za dva dana psi lutalice u Preševu napali i teže i lakše povredili četiri osobe

Vesti 15. apr 202220:521 komentar
Izvor: N1 (ilustracija)

Zbog neodgovornih vlasnika, psi lutalice sve su više agresivniji u Bujanovcu i Preševu.

Psi lutalice za samo dva dana u Preševu su napali i teže i lakše povredili četiri osobe. Dok se povređeni oporavljaju,nadležni tvrde da preduzimaju sve mere kako bi rešili problem pasa lutalica, javlja RTS.

Sedamnaestogodišnja devojka iz Preševa se oporavlja u niškom Kliničkom centru od teških povreda glave, trupa i udova koje su joj pre nekoliko dana naneli psi lutalice. Nakon toga je bilo još slučajeva.

Dr Astrid Beriša, zamenik direktora Doma zdravlja u Preševu,kaže: „U ponedeljak, u jutarnjim časovima, napadnuta je mlada žena sa detetom od tri godine, na sreću tu su bili građani koji pomagali  nisu dozvolili da se desi ono najteže“.

Psi lutalice napadaju ljude i u Bujanovcu, prethodnih dana devojčici su naneli lakše telesne povrede. Građani su uznemireni. Kažu da ih je najviše noću.

Opština Bujanovac ima azil za pse koje nakon hvatanja sterilišu, vakcinišu, očiste i izleče. U Preševu nema azila, ali Komunalna inspekcija preduzima mere hvatanja pasa lutalica. Od početka godine organizovali su četiri akcije.

„Uhvatili smo veliki broj, mogu reći oko sto pasa lutalica, ali s bzirom  na to da i iz drugih krajeva dolaze, pogotovu iz Makedonije iz Kumanova i iz drugih krajeva, nismo u mogućnosti da uhvatimo baš sve,“ naglašava Aliju Šenansi, komunalni inspektor u opštini Preševo.

Neodgovorni vlasnici ne žele da sterilišu, čipuju i vakcinišu pse, oni u najveća opasnost na ulicama, kažu u Veterinarskoj stanici u Bujanovcu.

Miodrag Milković, direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu, upozorava: „Prema životinjama ne treba činiti nagle pokrete, nagle prilaske. Sa životinjama treba biti usporen, kada su u pitanju prilasci i ukoliko prolazi životinja pored vas“.

Psi lutalice su najagresivniji krajem zime i početkom proleća kada imaju najmanje hrane i vode, kažu u Veterinarskoj stanici.

Komentari

Vaš komentar