Za dva meseca četiri nova slučaja napada na novinare u Srbiji na platformi SE

Vesti 27. jul 202215:061 komentar
Shutterstock

Na platformi Saveta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara postavljena su četiri nova slučaja iz Srbije - pretnje smrću uredniku “Drvotehnike” Dragojlu Blagojeviću i uredniku leskovačkog portala "Rešetka" Draganu Marinoviću, zastrašivanje urednice Insajder TV Brankice Stanković i napad na ekipu Bugarske nacionalne televizije u blizini Bosilegrada, preneo je UNS.

Dragojlu Blagojeviću, uredniku časopisa “Drvotehnika” u noći između 12. i 13. jula upućen je poziv na fiksni telefon, prenosi UNS.

“Dragojlo, ti si? Jel to onaj pokojni, što je umro pre godinu. A nije, nije, tek će umreti” poručio je muškarac, koji se predstavio kao Stanko Vasić.

Blagojević sumnja da mu je to pravo ime, a pretnje je prijavio policiji. Urednik “Drvotehnike” pretpostavlja da pretnje imaju veze sa tekstom “Raspodela sirovine iz državnih šuma pod velom tajne” objavljen u julskom broju.

Draganu Marinoviću, uredniku portala „Rešetka“ je u martu, dok je sedeo sa suprugom i kolegom u lokalnom restoranu prišao muškarac i počeo da ga vređa i preti. Kako je naveo, nepoznati muškarac pozivao se na jedno vrlo značajno ime u gradu, a navodno sve zbog toga što je pisao o čoveku koji je tragično izgubio život. Marinović pretnje nije prijavio policiji, jer je “u prošlosti prijavljivao slične pretnje bez rezultata i potpuno je izgubio veru u institucije“.

Brankica Stanković, glavna i odgovorna urednica Insajder TV, godinama je bila pod policijskom zaštitom zbog pretnji koji su joj upućivane na utakmici 2009. godine.

Njoj su navijači na utakmici Partizan–Budućnost, odigranoj 22. maja ove godine u Beogradu skandirali “B92 policijska emisija, lagaće vas tog četvrtka Brankica k….”.

Pretnje i zastrašivanje desili su se nekoliko dana posle repriziranja emisije iz 2009. godine na Insajder TV u kojoj je Stanković ukazala na vezu navijača sa kriminalom. Stanković je tim povodom izjavila da je nisu kontaktirali ni policija ni tužilaštvo, a kabinet premijera je osudio incident.

Ekipa Bugarske nacionalne televizije u kojoj su bili novinarka i producent Bogdana Lazarova, snimatelji Dimitar Slavov i Nikolaj Andreev i tehničar Robert Vacov zajedno sa ekološkim aktivistima iz Bugarske i Bosliegrada napadnuti su dok su snimali prilog o zagađenju prirodne sredine za koje se pretpostavlja da potiče iz rudnika Podvirovi kod Bosilegrada.

Kako je izjavio Dimitar Dimitrov koji je vozio novinarsku ekipu “grupa radnika zajedno sa direktorom „Bosil-metala” Miodragom Vukajlovićem iznenada ih je zasula kamenicama”.

“Jedan kamen je pogodio i razbio kameru, a mene su udarili pesnicom u grudi”, rekao je za UNS Dimitrov.

Policija u Bosilegradu otvorila je istragu o incidentu, članovi ekipe su dali izjave, a saslušani su članovi grupe koja ih je napala objavio je RTS.

Na platformi Saveta Evrope ove godine zabeleženo je 11 slučajeva napada i pretnji novinarima u Srbiji za koje počinioci nisu pronađeni ili nisu sudski okončani.

Pored navedenih je i slučaj Danijela Mirkova, Sare Mikić i Save Majstorova, novinara portala So info koji su zbog najave i izveštavanja o blokadama u Somboru optuženi da su organizatori protesta u ovom gradu.

Zabeležene su i pretnja imejlom upućene redakcijama Danasa i N1 televizije, kao i pretnje smrću programskom direktoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) novinaru Dinku Gruhonjiću i njegovoj porodici.

Na platformi su i preteće poruke upućene Verici Marinčić, novinariki portala IN medija iz Inđije i Miljku Stojanoviću, dopisniku Danasa iz Zaječara.

Platforma Saveta Evrope zabeležila je i optužbe protiv novinara istraživačkih medija „za zaveru protiv predsednika Aleksandra Vučića“, izrečenih u filmu Tomislava Lovrekovića, emitovanom na Televiziji Pink. U filmu se direktno pominju Vreme, Danas, KRIK, CINS, N1, NIN i Nova.

Komentari

Vaš komentar